Hlavní obsah

Transgender žena dostala osm let za znásilnění. Trest si odpyká v mužské věznici

Londýn

Osm let ve vězení si v Británii odpyká transgender žena Isla Brysonová. Ještě jako muž se v letech 2016 a 2019 dopustila dvou znásilnění pod jménem Adam Graham. Její případ vyvolal kontroverze, protože na rozhodnutí o výši trestu Brysonová původně čekala v ženské věznici. Později byla z obav o bezpečí ostatních trestankyň přesunuta do mužské káznice.

Foto: Profimedia.cz

Isla Brysonová na cestě k soudu v Glasgowě.

Článek

Podle rozhodnutí soudu existuje u Brysonové vysoké riziko recidivy. Po odpykání trestu tak bude ještě další tři roky pod drobnohledem a bude doživotně zařazena do registru sexuálních delikventů.

„Považujete se za oběť, ale tou nejste. Vaše zranitelnost není žádnou omluvou pro to, co jste dvěma ženám v letech 2016 a 2019 provedla,“ řekl soudce Richard Scott.

Vidím to tak, že zločin spáchala ještě jako muž. Trest by si tak měla odpykat v mužské věznici
exmanželka Shonna Grahamová

Její případ vedl k revizi a následné změně zákona ve Spojeném království. Nově budou všichni odsouzení či vazebně stíhaní transsexuální vězni umístěni do věznic podle svého rodného pohlaví.

Že chce být ženou, nikdy nenaznačil

„Vidím to tak, že zločin spáchala ještě jako muž. Trest by si tak měla odpykat v mužské věznici,“ řekla stanici BBC Shonna Grahamová, která byla manželkou Brysonové ještě v dobách, kdy byla mužem. Nyní 31letá Grahamová uvedla, že během jejich vztahu nikdy nedošlo, byť jen k náznaku, že by se její manžel chtěl stát ženou.

Grahamová také dodala, že její bývalý muž podle ní spoléhal na to, že si trest odpyká v ženské věznici. Znásilnit se prý pokusil také ji samotnou, dokonce ji měl i pobodat. „Doufám, že ve vězení shnije,“ dodala.

Transgender ženu ve Skotsku odsoudili za znásilnění. Nepůjde do ženské věznice

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám