Hlavní obsah

Teror ve Švýcarsku: Útočnice s nožem zranila dvě ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lugano
Aktualizováno

Dvě ženy zranila v úterý ve švýcarském městě Lugano útočnice vyzbrojená nožem. Podle serveru 20minuten osmadvacetiletá pachatelka zaútočila v nákupním centru. Jednu oběť měla zranit nožem, druhou škrtit. Měla křičet, že je členkou Islámského státu. Podle prokuratury jde nejspíš o teroristický útok.

Foto: Profimedia.cz

Vůz švýcarské policie. Ilustrační foto

Článek

Žena se švýcarským občanstvím útočila v pátém poschodí nákupního střediska Manor v centru Lugana, které leží v kantonu Ticino nedaleko hranic s Itálií. Jednu ženu útočnice škrtila, druhou napadla nožem. Jedna z obětí utrpěla vážná zranění, která ji ale neohrožují na životě, druhá má lehká zranění.

Nůž ukradla v obchodě

Podle listu Corriere del Ticino ukradla útočnice nůž z oddělení domácích potřeb přímo v obchodním domě na náměstí Piazza Dante. Zpacifikovat se ji podařilo dvěma zákazníkům, kteří ji zadrželi do příjezdu policie.

Motiv činu zatím není jasný, podle švýcarských médií ale policie nevylučuje, že šlo o teroristický útok. Podle jednoho ze svědků, kterého citoval list Corriere del Ticino, křičela 28letá žen při činu, že je členkou organizace Islámský stát (IS). Vyvolávala údajně také Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký). Policie ani prokuratura to ale nepotvrdily. Šéf ticinské kantonální policie Matteo Cocchi nicméně uvedl, že útočnice, která žije v oblasti Lugana, byla policii známa.

Agentura Reuters připomněla, že se Švýcarsku zatím velké teroristické činy s islamistickým motivem vyhýbaly. Místní tajné služby ale evidují stovky lidí, které považují za bezpečnostní hrozbu. Řada z nich v uplynulých letech bojovala v řadách radikálních organizací na Blízkém východě. V souvislosti s teroristickým útokem ve Vídni zadrželi policisté na počátku listopadu dva muže ve švýcarském městě Winterthur.

Reklama

Výběr článků

Načítám