Hlavní obsah

Maďaři chtějí jednání se Švédskem ještě před ratifikací vstupu země do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před ratifikací vstupu Švédska do Severoatlantické aliance v maďarském parlamentě očekává Budapešť jednání se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem. Rádiu Svobodná Evropa to řekl nejmenovaný vysoce postavený zdroj blízký vládě premiéra Viktora Orbána.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Svobodná Evropa připomíná, že maďarský parlament by měl na podzim hlasovat o vstupu Švédska do NATO. Maďarsko společně s Tureckem jsou poslední členské země Aliance, které vstup Švédska ještě neratifikovaly.

Zdroj tvrdí, že před hlasováním by měl v Budapešti jednat premiér Kristersson nebo ministr zahraničí Tobias Billström a měli by se setkat s premiérem Orbánem nebo šéfem diplomacie Péterem Szijártóem. „Maďarští představitelé by na jednání chtěli švédským politikům vysvětlit, že Maďarsko nemá žádné problémy s demokracií a s dodržováním lidských práv,“ uvedl web Svobodné Evropy.

Orbán chce vládnout až do roku 2034

Evropa

Nejmenovaný diplomat však tuto možnost nevidí reálně. „Kdo zná Švédy a švédskou diplomacii, tak ví, že nedělají prázdná gesta,“ cituje web nejmenovaného diplomata.

Předseda maďarského parlamentu László Kövér vyjádřil dokonce přesvědčení, že členství Švédska v Severoatlantické alianci není nutné a takového spojence, jako je Švédsko, Maďarsko v NATO nepotřebuje. „To, co dělají Švédové se svou zemí, dokazuje, že nemají rádi vlastní zemi, spíš ji nenávidí. Pokud by to tak nebylo, tak by ji neničili,“ řekl v televizi Hír TV Kövér.

Maďarský ministr zahraničí Szijjártó minulý týden kritizoval desetiminutové video určené k výukovým účelům ve švédských školách a pohrozil, že Budapešť by nemusela podpořit vstup Švédska do Aliance. Podle šéfa maďarské diplomacie zmíněného video obsahuje lži o tom, že v Maďarsku není demokracie.

„Poslanci maďarského parlamentu byli zvoleni demokratickou cestou. A teď titíž poslanci vidí, že součástí švédských školních osnov se stávají lživé informace o tom, jak je demokracie v Maďarsku v rozkladu,“ konstatoval Szijjártó v dopise adresovaném jeho švédskému protějšku Billströmovi.

Švédsko v NATO nepotřebujeme, prohlásil maďarský předseda parlamentu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám