Hlavní obsah

Unijní lídři rozhodli o zahájení přístupových jednání s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Belgie

Premiéři a prezidenti unijních zemí podpořili zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem a udělení kandidátského statusu Gruzii. Učinili tak ve čtvrtek na dvoudenním summitu Evropské rady v Bruselu. Český premiér Petr Fiala to označil za „velký krok pro Evropu“ a důležitý signál těmto zemím. Otevření přístupových rozhovorů s Ukrajinou přitom ještě ve čtvrtek ráno odmítal maďarský premiér Viktor Orbán, na rozhodování odešel ze sálu.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a předseda Evropské rady Charles Michel po únorovém summitu EU v Bruselu

Článek

„Jednání není jednoduché, probíhá diskuse, která se dotýká řady strategických otázek. Ta současná Rada patří k nejtěžším, které jsem tady absolvoval. Nicméně musím říct, že jsme se významným způsobem posunuli. To, k čemu jsme dospěli v těchto hodinách, lze považovat za velký krok kupředu a velký krok pro Evropu,“ okomentoval průběh summitu novinářům v Bruselu český premiér Petr Fiala.

„Bylo schváleno rozhodnutí o rozšiřování Evropské unie. To, co je podstatné, tak zahájení přístupových jednání s Ukrajinou a Moldavskem a také otevření se za splnění určitých podmínek přístupovým jednáním Bosně a Hercegovině,“ řekl Fiala s tím, že došlo také k udělení statusu kandidátské země Gruzii.

Fiala to označil za důležité rozhodnutí a důležitý signál těmto zemím. „V těchto těžkých chvílích dává EU jasně najevo, že má o tyto země zájem a zajímá nás jejich budoucnost. Dosažení tohoto jednotného výsledku Evropské rady nebylo jednoduché,“ přiblížil premiér. Unijní lídři tak potvrdili dlouhodobý postoj, kdy podporují Ukrajinu a odsuzují ruskou agresi. „Je tam také přihlášení se všech států EU k dalším sankcím,“ dodal Fiala.

Ještě ve čtvrtek ráno se proti zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou stavěl maďarský premiér Viktor Orbán. Tvrdil, že Kyjev nesplnil tři ze sedmi podmínek. „Evropská unie by se měla k tomuto tématu vrátit později,“ doplnil s odkazem na volby do Evropského parlamentu příští rok v červnu.

Orbán odešel ze sálu

Podle médií Orbán při rozhodování odešel ze sálu, čímž si zachoval tvář před svým domácím publikem. Zároveň tím ale umožnil „jednomyslnou shodu“ na zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou.

Odpor ohledně Ukrajiny, která se brání ruské invazi, se očekával také od slovenského premiéra Roberta Fica. Ten ale ještě před summitem prohlásil, že Slovensko zahájení rozhovorů o vstupu Ukrajiny podpoří.

Fico na summitu podpoří zahájení rozhovorů o vstupu Ukrajiny do EU

Evropa

„Nebudeme bránit rozhodnutí Evropské unie, aby otevřela jednání s Ukrajinou. Jde o politické rozhodnutí, nemá to nic společného s realitou. Ukrajina není absolutně připravena na otevření negociací,“ řekl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i moldavská prezidentka Maia Sundová rozhodnutí na sociální síti X uvítali. „Je to vítězství Ukrajiny. Je to vítězství pro celou Evropu. Je to vítězství, které motivuje, inspiruje a posiluje,“ napsal Zelenskyj.

Unijní lídry ještě čeká debata nad další pomocí Ukrajině a revizí rozpočtu EU na roky 2021 až 2027. „Dále nás čeká debata o dalších klíčových otázkách, především revizi víceletého finančního rámce. Do jisté míry to souvisí s podporou Ukrajiny. To, na čem se naprostá většina zemí shoduje, je, že máme vytvořit prostředky pro to, abychom pomohli Ukrajině, a teď vedeme debatu o tom, jak moc má být rozpočet navýšen a v jakých položkách,“ přiblížil Fiala.

Česko patří k „opatrnějším zemím“ a je spíše „pro velmi omezenou revizi za velmi konkrétními účely“.

V Bruselu začal summit EU. Řešit se bude rozšiřování a další pomoc Ukrajině

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám