Hlavní obsah

V Bruselu začal summit EU. Řešit se bude rozšiřování a další pomoc Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala ve středu v podvečer odletěl na dvoudenní zasedání Evropské rady do Bruselu. Zúčastní se také summitu západobalkánských zemí, jehož cílem je podpořit přibližování EU a integraci tohoto regionu. Hlavním tématem Rady bude pomoc Ukrajině a možné zahájení přístupových rozhovorů země, což se však nelíbí Maďarsku.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda vlády Petr Fiala

Článek

„Tentokrát od jednání očekávám, že nebude ani krátké, ani jednoduché. Témat, která jsou složitější k domluvě, je tu více,“ řekl před odletem premiér Petr Fiala.

Hlavním tématem jednání lídrů členských zemí od 13. do 15. prosince bude další pomoc Ukrajině, která je už téměř dva roky ve válce s Ruskem. EU by měla Ukrajině poskytnout další dlouhodobou pomoc ve výši 50 milionů eur (1,2 bilionu korun) a vojenskou pomoc 500 milionů eur (12 miliard korun). Zároveň by měli diskutovat také o zahájení přístupových rozhovorů Ukrajiny a dvanáctém sankčním balíčku vůči Rusku.

Nejasná je pozice Maďarska. Premiér Viktor Orbán vyzval minulý týden unijní lídry, aby se na summitu o přístupu Ukrajiny nediskutovalo, přímo ovšem neřekl, že by jeho země zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou blokovala.

„Slib, který jsme dali, musíme naplnit. Je to důležité, aby Ukrajina mohla bránit své území,“ řekl k pomoci Ukrajině Fiala před odletem.

Diskutovat by měli státníci také o situaci na Blízkém východě či rozšiřování EU. „Evropská rada by měla rozhodnout o otevření přístupových jednání s Ukrajinou, Moldavskem a také Bosnou a Hercegovinou,“ řekl Fiala s tím, že kandidátský status by mohl být udělen Gruzii.

„Česká republika dlouhodobě podporuje rozšiřování EU. Je to důležité z bezpečnostního hlediska,“ dodal.

Evropští diplomaté řeší záložní plán, jak obejít maďarské veto unijní pomoci pro Ukrajinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám