Hlavní obsah

Strašák E.coli obchází Francii. Dvě děti zemřely po mražené pizze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Až 50 případů nákazy bakterií E.coli potvrdily ve Francii kontroly mražené pizzy Buitoni. Dvě děti otravu nepřežily. Salmonela se navíc objevila i v Kinder čokoládě a škodlivé bakterie listerie ve stovce sýrů. Francie tak řeší hned několik případů kontaminovaných produktů, které produkují potravinoví giganti.

Francii obchází strašák nebezpečné bakterie. Objevila se v mraženém jídle, sýru i oblíbené čokoláděVideo: Novinky

 
Článek

„Pizzu Buitoni jsme stáhli, prodáváme jen tu naší,“ ukazujeme mi prodavač prázdné regály v supermarketu Monoprix v pařížské čtvrti Belleville. „Nenechali jsme tady žádné druhy. I proto, aby to nikoho nepohoršovalo.“

Právě tato pizza si ve Francii vyžádala životy dvou dětí. Další padesátka osob vykazuje příznaky otrávení bakterií Escherichia coli, a to po pozření mražené pizzy Fraîch'Up Buitoni.

„Jde z toho strach. Samozřejmě, že potravinám důvěřuji, a předpokládám, že jsou v pořádku. Ale tohle je strašné,“ říká s obavami padesátnice Claire. „Nejlepší je vše kupovat čerstvé,“ dodává.

Značka Buitoni, která spadá pod koncern Nestlé, má své továrny zejména na severu země. Místní prefektura už tam rozhodla o uzavření podniku a zastavení produkce pizzy v obci Caudry. Nařízení padlo poté, co byly zjištěné vážné hygienické nedostatky.

Ferrero v Česku preventivně kvůli salmonele stahuje některé výrobky Kinder

Ekonomika

Továrnu totiž navštívily hned dvě inspekce z ředitelství ochrany obyvatelstva (DDPP) na konci března.  Problémy potvrdili i někteří zaměstnanci, kteří pro francouzská média (CNews, JDF) popsali pracovní prostředí u výrobních linek.

Na stěnách továrny se vyskytovala plíseň, na podlaze nedopalky cigaret a odpadky. Prostory továrny nebyly oddělené a tedy nijak zajištěné. Podle vyjádření hygieniků to absolutně degraduje práci s potravinami a zajištění hygienických standardů.

Foto: Marie Sýkorová, Novinky

Cukroviny Kinder

Vedení podniku v čele s Nestlé se prostřednictvím svého mluvčího Pierra-Alexandra Tuelié vyjádřilo tak, že vzorky pizzy odebrané na výrobní lince byly všechny negativní. Tedy E. coli dle jejich kontrol přítomná v potravinách nebyla.

Salmonela v Kinder čokoládě

Ve Francii se ale za poslední týdny objevily hned další dva případy nákazy z potravin. Po mražené pizze Buitoni to byla salmonela v Kinder čokoládě a bakterie listerie v sýru Graindorge.

Foto: Marie Sýkorová , Novinky

Z pultů musely zmizet jen vadné šarže Kinder čokolád, ostatní se dál mohou prodávat.

U Kinder čokolády se jedná jen o některé druhy, jako jsou třeba vajíčka s překvapením nebo čokoládové bonbóny. O takových produktech velké francouzské potravinové řetězce musí informovat a stáhnout je z prodeje.

Alespoň v těch větších to tak platí. A navíc vyvěšují informační letáky, kde se dočteme, kterého sortimentu se zákaz týká a kterého už ne. „Jak to, že je máte stále v regálech?“ ptám se Hichama, vedoucího oddělení cukrovinek v Monoprix. „Na letáku máte, že zákaz platí pro 125 gramové i 300 gramové balení. Ale ty tady nabízíte?“

Bakterie stafylokoka odolné vůči antibiotikům se vyvinuly v 19. století u ježků, zjistili vědci

Věda a školy

Zákaz platí ale jen pro určitou várku s konkrétním datem spotřeby. „Na tahle balení s datem spotřeby se zákaz nevztahuje, podívejte, jen na ty do konce srpna 2022,“ vysvětluje. „Nahnala jste mi strach,“ směje se, „nechceme tady mít problémy, tak vše několikrát kontrolujeme a stahujeme z prodejen.“

Neúmyslné zabití i hromadná žaloba rodičů

Otrava po pozření některých produktů se ve Francii vyskytla hlavně u dětí a dva případy u obyvatel starších 90 let. Čtyřicet osm dětí a mladistvých je ve věku od 7 do 17 let, přitom převažují ti do 7 let.

Případy se ve Francii objevily už v druhé polovině února. Tehdy ale ještě francouzské úřady nemluvily o konkrétních potravinách ani značkách. Teď se příznaky otravy objevily až v 11 francouzských regionech, nejčastěji na severu země. Někteří rodiče plánují učinit právní kroky nebo podat hromadnou žalobu proti firmě Buitoni.

Foto: Marie Sýkorová, Novinky

Varování před šaržemi, které mohou obsahovat závadné bakterie.

Ve Francii si většina podniků dělá kontroly samy. Vzorky se pak zasílají do národních laboratoří. „Podnik je povinen informovat o nákaze nebo bakteriích,” vysvětlila pro Franceinfo Karine Jacquemart z Foodwatch France. Stát pak o kontaminovaných potravinách informuje na webu SignalConso.

Firmě, která neinformuje o svých nakažených potravinách, hrozí pokuta až 600 tisíc eur (15 milionů korun) a odpovědnému vedení až 5 let vězení. Díky kontrolám se ročně objeví více než 4300 nakažených potravin, nejčastěji mléčné výrobky a maso.

To ale nestačí. Kontrol je málo (v roce 2019 jich bylo 144 tisíc), stejně tak je i nedostatek inspektorů (6000). Ve Francii tak vyvstaly otázky o větší a důslednější kontrole potravin, a to hlavně u nadnárodních potravinových gigantů.

Anketa

Ovlivňují vás podobné případy při výběru produktů při nakupování?
Ano, výrobky dané firmy pak raději nějaký čas nekupuji.
81,8 %
Ne, věřím, že se jedná o výjimečné případy.
18,2 %
Celkem hlasovalo 1270 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak probíhají francouzské prezidentské volby

Francouzský prezident (v ústavě titulovaný „prezident Republiky“) je nejvýše postavený člověk v zemi. Jmenuje premiéra, předsedá vládě a má právo rozpouštět...

Kandidáti na francouzského prezidenta

Funkce francouzského prezidenta představuje vrcholný úřad v zemi. Od 60. let probíhá přímá volba, volí ho tedy samotní občané Francie. Jeho funkční období trvá...

Výběr článků

Načítám