Hlavní obsah

Jak probíhají francouzské prezidentské volby

Novinky, Richard Sůsa

Francouzský prezident (v ústavě titulovaný „prezident Republiky“) je nejvýše postavený člověk v zemi. Jmenuje premiéra, předsedá vládě a má právo rozpouštět parlament. Od roku 1965 probíhá přímá prezidentská volba. Poslední se konala na jaře 2022, Emmanuel Macron v ní obhájil pětiletý mandát.

Foto: Profimedia.cz

Elysejský palác, sídlo francouzských prezidentů

Článek

Volba francouzské hlavy státu probíhá ve dvou kolech. Termínem prvního kola se stala neděle 10. dubna 2022, druhé kolo bylo naplánováno na neděli 24. dubna 2022.

Volí se od 8:00 do 18, 19, či 20 hodin. Nejdéle jsou volební místnosti otevřené v největších městech. Pouze na některých zámořských územích a na zastupitelských úřadech v Americe hlasování probíhá kvůli časovému posunu o den dříve – v sobotu. Právo volit mají občané od osmnácti let, kteří se jako voliči včas zaregistrují.

Co musí kandidáti splnit

18 let je zároveň nezbytný věk, aby mohl jedinec kandidovat. Dále se vyžaduje francouzské státní občanství. Ke kampani patří i zveřejnění majetkového přiznání a prohlášení o svých zájmech a činnostech. Do dvou měsíců po termínu druhého kola musí všichni doložit i výdaje na své kampaně.

Kandidáti na francouzského prezidenta

Volby

Sponzorství

Uchazeče lze zaregistrovat jako kandidáta pouze tehdy, když jej podpoří nejméně 500 volených politiků svým podpisem (tzv. parrainage – sponzorským darem). Může jít mj. o členy parlamentu, regionálních rad, rad departmentů, starosty i jiné představitele francouzské politiky, včetně těch ze zámořských území. Celkem jde o více než 40 tisíc osob, kteří mohou schvalovat něčí kandidaturu.

Za uchazečem musí stát zástupci z nejméně třiceti různých územních celků a zároveň ze žádného území nemůže kandidát využít více než padesát podpisů.

Správnost a počet kontroluje Ústavní rada. Jeden politik smí udělit podpis pouze jednomu uchazeči. Množství a kompletní seznamy všech ověřených sponzorů každého kandidáta se povinně zveřejňují. Odkazy směřují k roku 2022, nyní posledním prezidentským volbám.

Započítají se formuláře s podpisy, které pošta doručí do Paříže Ústavní radě do šestého pátku před prvním kolem, a to do 18:00 toho dne. Pro rok 2022 se jednalo o pátek 4. března. Poté byl vyhlášen seznam všech kandidátů.

Volba prezidenta

Systém používaný při volbách se v lecčems podobá české volbě hlavy státu.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Prezident je volen přímo občany na pětileté funkční období. Jednotlivec může být zvolen nejvýše dvakrát za sebou.

Pro vítězství v prvním kole kandidát potřebuje nadpoloviční většinu všech platných hlasů. Když na ni nikdo nedosáhne, dva kandidáti s nejvíc hlasy postupují do druhého kola. Prezidentem se poté stane, kdo z nich obdrží víc hlasů.

Přímou volbu zavedla změna ústavy, poprvé se konala v roce 1965. Od té doby vždy vzešel vítěz až z druhého kola. Tehdy ještě prezident vykonával funkci sedm let, v roce 2000 referendum schválilo změnu ústavy a zkrácení funkčního období na pět let. Poprvé se na kratší dobu volilo v roce 2002.

Reklama

Výběr článků

Načítám