Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do sobotní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší záznamy z on-line reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Většina lidí přijela z Mariupolu a přilehlého okolí.

Článek

23:57 - Zásah ruského tanku dvěma protitankovýmistřelami Stugna-P. Video bylo zveřejněno na stránkách ukrajinské 56. samostatné motorizované pěší brigády. Kdy a kde k útoku došlo nebylo uvedeno.

23:10 - Během jediného dne ženisté nalezli v Irpini na 643 výbušných zařízení.

21:46 - Z oblastí bojů na Ukrajině se v sobotu podařilo evakuovat přes 4200 lidí, uvedla večer na Facebooku vicepremiérka Iryna Vereščuková. Asi tisíc z nich pochází z ruskými jednotkami obleženého Mariupolu, kde panuje katastrofální humanitární situace.

20:57 - Podle ukrajinského vyjednávače Rusko uvedlo, že návrhy mírové smlouvy pokročily dost na to, aby o nich jednali přímo prezidenti obou zemí.

Návrhy dohody mezi Ukrajinou a Ruskem jsou připraveny pro Zelenského s Putinem

Evropa

19:51 - Ukrajinské síly podle ministerstva obrany získaly zpět kontrolu nad celou Kyjevskou oblastí. Ve městě Buča bylo do společných hrobů pohřbeno 280 lidí.

19:40 - Sankce Západu vůči Rusku jsou nedostatečné a je na čase zavést embargo na ruské energie. Na Twitteru k tomu vyzval poradce ukrajinského prezidenta a člen diplomatické delegace pro jednání s Ruskem Mychajlo Podoljak.

Poradce ukrajinského prezidenta vyzval k embargu na ruské energie, Litva jde příkladem

Evropa

19:13 - Devatenáctiletá Luiza Rozovová zjevnou podobu s vládcem Kremlu nezapře. Vladimir Putin se k jejímu otcovství veřejně nehlásí, matka Světlana Krivonogichová však dlouholeté spekulace nepopírá.

Vypátrali údajnou Putinovu dceru. Miluje luxus

Evropa

18:44 - Ukrajinským vojákům se podařilo získat zpět město Brovary východně od Kyjeva. Osvobozeno bylo podle ukrajinských médií zhruba třicet obcí v okolí metropole. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ruská armáda se od Kyjeva vzdaluje pomalu, ale zřetelně.

Ukrajinci hlásí opětovné ovládnutí celé Kyjevské oblasti

Válka na Ukrajině

17:50 - V areálu bývalé jaderné elektrárny v Černobylu dnes byla slavnostně vztyčena ukrajinská vlajka. Stalo se tak poté, co se z místa stáhly ruské jednotky, které elektrárnu okupovaly od prvních dnů války.

17:31 - Podle ukrajinských úřadů ukrajinští vojáci získali zpět město Brovary východně od Kyjeva. Osvobozeno bylo kolem metropole údajně více než 30 obcí.

17:06 - Ostřelování Pavlohradu v Dněpropetrovské oblasti způsobilo explozi několika aut. Poškozena je také železnice, kterou zasáhla jedna z raket. Na místě je podle informací ukrajinských serverů jeden zraněný.

16:28 - Více než 180 lidí dnes zadrželi policisté v 15 ruských městech při nepovolených demonstracích proti válce na Ukrajině. Informovala o tom nevládní organizace OVD-Info, která monitoruje zásahy ruské policie.

15:56 - Ruské jednotky se ve čtvrtek stáhly z Černobylu, kde projížděly s vojenskou technikou vysoce kontaminovaným Rudým lesem. Objevily se také informace o tom, že v pátek z důvodu nemoci z ozáření zemřel první ruský voják, který v Černobylu pobýval.

Ruští vojáci prý chytli nemoc z ozáření, u Černobylu tábořili v kontaminovaném Rudém lese

Válka na Ukrajině

15:42 - Válka s Ruskem stojí Ukrajinu 10 miliard dolarů měsíčně (zhruba 220,5 miliardy korun). Po jednání prezidenta Volodymyra Zelenského se členy kabinetu tento odhad zveřejnilo ukrajinské ministerstvo financí.

15:19 - Počet obětí úterního ruského náletu na sídlo oblastní správy v Mykolajivu na jihu Ukrajiny stoupl na nejméně 35, uvedla agentura Reuters.

14:49 - Do Polska vstoupilo od začátku ruské invaze na Ukrajinu bezmála 2,5 milionu Ukrajinců, oznámila polská pohraniční stráž. V pátek odbavila 21 100 běženců.

14:23 - V oblasti bojů severně od Kyjeva zemřel další novinář. Ukrajinský dokumentarista a fotograf Maksym Levin pracoval mimo jiné pro britskou stanici BBC či agentury Reuters a AP. Informoval o tom server lb.ua, podle nějž byl Levin téměř tři týdny nezvěstný.

14:13 - Ruští diplomaté se vysmáli výzvě, kterou jim v pátek adresovalo české ministerstvo zahraničí. Ruské diplomaty v dokumentu vyzvalo, aby nesloužili režimu prezidenta Vladimira Putina.

Mopsíci Američanů, vysmáli se ruští diplomaté apelu Černínského paláce

Evropa

13:58 - Čas přehodnotit vztahy s Ruskem a zahájit dialog přijde, až Evropané vystřízliví z amerického bourbonu, řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

12:33 - Papež František zvažuje, že se vydá na Ukrajinu. O možné návštěvě Kyjeva mluvil s novináři během cesty na Maltu.

Papež zvažuje cestu do Kyjeva, Putin je podle něj potentát

Evropa

12:24 - Shromáždění obyvatel ruskou armádou okupovaného města Enerhodar v Záporožské oblasti rozehnali ruští vojáci střelbou a minometnými granáty. Na místě jsou podle serveru Ukrajinska pravda, který se odkazuje na zástupce města, nejméně čtyři zranění.

12:10 - Německo kvůli válce na Ukrajině přestalo vracet běžence do několika evropských zemí, včetně Česka. Informuje o tom server deníku Die Welt, podle něhož se dočasný krok týká také Ukrajiny, Ruska, Běloruska, Polska, Slovenska, Rumunska a Moldavska.

11:17 - Papež František zvažuje, že navštíví Kyjev. Novinářům v letadle cestou na Maltu řekl, že je to možné. Žádné podrobnosti ale papež neuvedl.

11:15 - Červený kříž se dnes opět pokouší dostat do Mariupolu, aby evakuoval civilisty. Ve městě je jich asi 160 000. Včerejší pokus o evakuaci 54 autobusy ztroskotal.

10:34 - Kromě více než 2,4 milionu uprchlíků, kteří od zahájení ruského vpádu na Ukrajinu překročili hranice do Polska a z nichž asi 2,2 milionu v zemi zůstalo, se k pátku vrátilo z Polska domů již více než 400 tisíc lidí.

Z Polska se domů vrátilo už 400 tisíc uprchlíků

Zahraniční

10:18 - Ukrajinská ekonomika může letos kvůli válce klesnout o 40 procent, varuje ministerstvo hospodářství v Kyjevě. Za první kvartál hlásí pokles o 16 procent.

10:03 - Na Ukrajině by se dnes mělo otevřít sedm koridorů pro evakuaci obyvatel obležených oblastí. Jeden má být i v nejhůře postiženém Mariupolu.

9:13 - Situace na východě země podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zůstává velmi vážná. Rusko podle jeho nočního vyjádření chystá nové vojenské údery v Donbasu a Charkově. V rozhovoru s televizí Fox News pak Zelenskyj řekl, že Ukrajina nepřijme jiný výsledek války než vítězství a není ochotna vyměnit část svého území za mír s Ruskem.

Bereme jen vítězství, tak si helmy nechte a posílejte stíhačky, žádá Zelenskyj

Válka na Ukrajině

8:10 - Ukrajinská vojska postupují za stahující se ruskou armádou u Kyjeva a podařilo se jim uvolnit sevření Charkova, uvedlo britské ministerstvo obrany.

8:02 - Odbavených uprchlíků z Ukrajiny v pražském středisku ubylo také v pátek. Kongresové centrum odbavilo 706 lidí, od začátku ruské invaze celkem 63 290.

7:41 - Na sociálních sítích se začínají objevovat videa z ulic osvobozené Buči. Kromě zničené techniky a trosek budov jsou v nich i těla zabitých civilistů.

Tragické záběry z Buče: Po ustupujících Rusech zbyla na ulicích těla zabitých civilistů

Válka na Ukrajině

6:39 - Ukrajinská armáda oznámila, že v pátek její síly odrazily devět ruských útoků a zničily 8 nepřátelských tanků, 44 obrněných vozidel, 16 dalších strojů a 10 dělostřeleckých systémů.

Ukrajinské vedení rovněž odhaduje, že od Kyjeva se stáhlo zhruba 20 procent ruských jednotek. Zároveň úřady připomněly, že Rusko neustupuje, ale pouze přeskupuje své síly.

6:26 - Na 53 historických či náboženských památek bylo na Ukrajině zničeno či poškozeno od počátku ruské invaze. Uvedla to agentura UNESCO, která využila satelitní snímky k zjištění rozsahu škod. Zasaženy bylo 29 náboženských míst, 16 historických budov, 4 muzea a 4 památníky.

6:08 - Rusové v noci z pátku na sobotu ostřelovali raketami Grad kraj města Kryvyj Rih východně od Záporoží. Pro list Ukrajinskaja Pravda to uvedl velitel místní vojenské správy Olexandr Vilkul. Rakety rovněž dopadaly na města Poltava a Kremenčuk. Počet obětí ještě není znám.

5:36 - USA pracují se svými spojenci na dodávce tanků sovětské výroby na Ukrajinu. Tato technika by měla Ukrajině pomoci zpevnit obranu Donbasu. V pátek to uvedl list New York Times, který citoval nejmenovaného představitele Pentagonu. Zdroj už neřekl, o kolik tanků se jedná a která země by postsovětské tanky mohla poskytnout.

5:03 - Spojené státy opět odložily test mezikontinentální balistické rakety Minuteman III s doletem necelých 10 tisíc kilometrů a schopné nést jadernou hlavici. Pentagon test poprvé odložil 2. března, krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že uvádí jaderné síly do vyššího stupně stavu pohotovosti.

USA tehdy uvedly, že odložení startu je krokem k minimalizaci „rizika chybné kalkulace“. Podle vyjádření amerických vzdušných sil má opětovné odložení stejné důvody.

4:39 - Čínský diplomat Wang Lu-tchung, ředitel pro evropské záležitosti na čínském ministerstvu zahraničí, uvedl den po jednání Číny a Evropské unie, že jeho vláda záměrně neobchází sankce uvalené na Rusko.

Dodal nicméně, že Čína přispívá světové ekonomice tím, že s Ruskem normálně obchoduje.

4:17 - Záběry z bojů v kyjevské oblasti.

3:36 - Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj v pátek večer uvedl, že opět telefonicky hovořil se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Mimo jiné mluvili i o situaci v Mariupolu.

„Evropa nemá právo přejít mlčením to, co se v Mariupolu děje. Celý svět musí na tuto humanitární katastrofu zareagovat,“ uvedl Zelenskyj. Dodal, že celkem bylo z města v pátek evakuováno 3071 civilistů.

3:07 - Pentagon oznámil, že Ukrajině poskytne další vojenský materiál v celkové hodnotě 300 milionů dolarů (6,6 miliardy korun). Součástí této pomoci budou další drony Switchblade, antidronové systémy, obrněná vozidla, výbava pro noční vidění, munice a další.

2:41 - První obrazy zkázy přicházejí z obce Buča, které se povedlo Ukrajinským silám v pátek osvobodit. Nahrávka zveřejněná na sociální síti Telegram ukazuje mrtvá těla v ulicích. Podle CNN, která ověřila pravost nahrávky, nelze jednoznačně určit, zda jde o těla vojáků či civilistů. Upozorňujeme, že video obsahuje drastické záběry.

2:04 - Ukrajinští vojáci pózují s ukořistěným ruským tankem T-72B3 v Černihivské oblasti.

1:16 - Situace na východě Ukrajiny je stále velmi vážná, Rusko chystá nové útoky v Donbase a Charkově, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

0:55 - Do Záporoží dorazilo 42 autobusů s uprchlíky z Mariupolu. Na cestě je dalších dvanáct autobusů s lidmi z Melitopolu. V uprchlické koloně pak podle vicepremiérky Iryny Vereščukové bylo ještě kolem tří set osobních automobilů.

Do Záporoží dorazilo přes 40 autobusů s uprchlíky z Mariupolu

Válka na Ukrajině

0:13 - Starosta Kyjeva Vitalij Kličko radí uprchlým obyvatelům, aby se ještě do hlavního ukrajinského města nevraceli. Pro agenturu Reuters Kličko vysvětlil, že boje severně a východně od Kyjeva stále ještě probíhají a představují i pro Kyjev bezpečnostní riziko.

Souhrn dění na Ukrajině do páteční půlnoci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám