Hlavní obsah

Bereme jen vítězství, tak si helmy nechte a posílejte stíhačky, žádá Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina se žádného území nevzdá, suverenitu neobětuje a ve válce s Ruskem se spokojí jedině s vítězstvím. V rozhovoru pro americkou stanici Fox News to prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Směna části území za mír podle něj nepřichází v úvahu.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„S naším územím neobchodujeme. Otázka územní celistvosti a suverenity je mimo diskusi,“ odpověděl Zelenskyj na dotaz, zda by byl Kyjev při probíhajících mírových rozhovorech ochoten připustit přenechání části území Rusku.

„Válka jednou skončí. A pro Ukrajince je jediným jejím přijatelným výsledkem vítězství,“ dodal ukrajinský prezident. Po Západu žádá další zbraně. Nikoliv však ruční, ale těžké, včetně bojových letounů.

Zrádci. Zelenskyj odvolal dva generály ukrajinské tajné služby

Evropa

„Naše armáda nechce neprůstřelné vesty a zvláštní helmy. Prostě nám dejte rakety. Dejte nám letadla. Nemůžete-li nám dát F-18 nebo F-19, nebo co to máte, tak nám dejte staré sovětské letouny. To je vše. Dejte mi je do rukou. Dejte nám něco, s čím můžeme bránit svoji zemi,“ žádá ukrajinský prezident.

V závěru rozhovoru pro Fox News Zelenskyj vyslovil naději, že Ukrajina tuhle zkoušku ustojí. „Bůh rozhoduje o tom, co všechno vydržíme,“ řekl.

„Znárodníme“ Zelenského byt na Krymu, hrozí úřady

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám