Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do páteční půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší záznamy z on-line reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Efrem Lukatsky , ČTK/AP

Ukrajinská domobrana v Kyjevě s protitankovou střelou NLAW.

Článek

23:32 - Takto to nyní vypadá na letišti Hostomel. Na první fotografii je vidět zničený legendární letoun Antonov An-225 Mrija.

22:56 - Tři ruské rakety zasáhly rezidenční oblast v ukrajinském přístavním městě Oděsa. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na gubernátora oblasti Maksyma Marčenka. Ukrajinská armáda informovala, že ruské jednotky se pokusily o raketový útok na „kritickou infrastrukturu“ ve městě, který se ale protivzdušné obraně podařilo zmařit.

22:36 - Za dobu ruské invaze na Ukrajinu zemřelo v této zemi nejméně 1276 civilistů. Oznámil to dnes Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR), který dosud potvrdil také úmrtí 115 dětí. Ukrajinská generální prokuratura informovala o tom, že o život přišlo v důsledku počínání ruských vojsk nejméně 153 dětí a dalších 245 jich bylo zraněno.

21:54 - Žáci osmé třídy v ruském městě Penza, které se nachází asi 500 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, měli podle litevských médií udat svou učitelku angličtiny za protiválečné komentáře. Ženu zadržela policie.

Útočíme na suverénní stát, řekla v Rusku učitelka a žáci ji udali policii

Evropa

21:00 - Bulharsko označilo tajemníka ruské ambasády jako nežádoucí osobu a dalo mu 72 hodin na odjezd ze země, uvedla agentura AFP.

20:44 - Novými posilami fotbalistek pražské Slavie se staly ukrajinské reprezentantky Roksolana Kravčuková a Iryna Kotjašová. Obě hráčky, které přišly do pražského týmu z týmu WFC Žytlobud-2 Charkov, podepsaly smlouvu do konce sezony.

20:17 - Ukrajinským silám se podařilo znovu dobýt město Buča ležící několik málo kilometrů severozápadně od Kyjeva, oznámil v pátek místní starosta. O Buču, stejně jako již dříve osvobozenou sousední Irpiň, sváděly v minulých týdnech válčící strany tvrdé boje.

Ukrajina opět osvobodila Buču

Válka na Ukrajině

20:11 - Plánovaná evakuace civilistů z válkou zdevastovaného Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny se v pátek nezdařila. Informoval o tom podle BBC Červený kříž, jehož tým se během dne pokoušel do obléhaného města dostat. Znemožnily mu to ale stávající podmínky ve městě.

Plánovaná evakuace Mariupolu se nezdařila

Válka na Ukrajině

19:26 - Rusové zřejmě zajali asi 200 členů ukrajinské národní gardy, která střežila černobylskou jadernou elektrárnu. Podle starosty města Slavutyč, kde bydlí většina zaměstnanců elektrárny, se lidem nedaří se s nimi spojit. Starosta soudí, že členy gardy, kterým v minulých týdnech nebylo dovoleno z areálu elektrárny odejít, odvezli s sebou Rusové, kteří areál v minulých dnech opustili.

Není přesně jasné, jaká situace na místě panuje a kolik Rusů nefungující elektrárnu opustilo.

19:16 - Ukrajinským silám se podařilo znovu dobýt město Buča ležící několik málo kilometrů severozápadně od Kyjeva, oznámil ve videoprohlášení starosta.

19:11 - Ukrajina a Rusko uskutečnily další výměnu zajatců, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Každá ze stran propustila 86 vojáků, píše web Ukrajinska pravda.

18:46 - Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov reagoval na slova francouzského herce Gerarda Depardieua, který odsoudil invazi na Ukrajinu. Depardieu prý situaci nerozumí, a když bude chtít, Peskov mu ji vysvětlí. Depardieu má ruské občanství a je fanouškem Vladimira Putina.

Klidně mu to vysvětlíme, reagoval Peskov na kritiku Depardieua

Evropa

Nyní však oznámil, že výtěžek ze svých koncertů věnuje na podporu Ukrajiny.

18:44 - Ukrajinský parlament schválil návrh zákona, který umožní znárodnění majetku Rusů podporujících válku na Ukrajině a také Ukrajinců s úzkými vazbami na Rusko. Napsal o tom web Ekonomična pravda.

Novinka se bude vztahovat na osoby, které dají veřejně najevo svoji podporu ruské vojenské agrese na Ukrajině nebo existenci války popírají. Zároveň se neomezuje jen na ruské občany, ale také na lidi, kteří v Rusku pracují nebo tam mají bydliště.

Znárodněn může být majetek občanů nebo společností podporujících válku a těch, kdo za trvajícího válečného stavu na Ukrajině neukončili nebo nepřerušili ekonomickou činnost na ruském území. Zabavený majetek má být použit k budoucí obnově Ukrajiny po válce.

18:37 - Do ČR přiletělo ve čtvrtek potřetí od začátku války na Ukrajině letadlo s ruským jaderným palivem. Podle ČEZ šlo o plánovanou dodávku, napsal server HN.

17:52 - Město Borodjanka ležící čtyřicet kilometrů severozápadně od Kyjeva je znovu pod ukrajinskou kontrolou, cituje The Kyiv Independent agenturu ArmyInform.

17:06 - Mnoho měst v Luhanské oblasti je dál každý den pod palbou ruských sil, upozornil v pátek podle agentury Unian šéf oblastní správy Serhij Hajdaj.

16:21 - Šéfové institucí Evropské unie dnes vyzvali čínské vůdce, aby pomohli ukončit válku na Ukrajině. Zároveň upozornili, že evropský blok bude pečlivě sledovat, zda Peking nepomáhá Rusku v pokračování invaze či obcházení sankcí uvalených Západem.

16:19 - Problémy se zásobováním v německém zpracovatelském sektoru se v březnu v důsledku války na Ukrajině zhoršily. Vyplývá to z výsledků průzkumu mnichovského ekonomického institutu Ifo. Na potíže při nákupu surovin a polotovarů si stěžovalo 80,2 procenta dotazovaných průmyslových podniků, zatímco v únoru to bylo 74,6 procenta.

15:25 - Ministerstvo zahraničí dnes vyzvalo v souvislosti s konfliktem na Ukrajině ruské diplomaty, aby nesloužili tamnímu režimu. Rusko bude podle české diplomacie po válce čelit následkům apokalyptické destrukce svého suverénního souseda. Úřad výzvu zveřejnil v anglickém a ruském jazyce.

15:16 - Obnova infrastruktury Mariupolu zdevastovaného ruskými útoky vyjde odhadem nejméně na 10 miliard dolarů (221 miliard Kč), uvedla dnes městská rada.

15:13 - Ruská vojska dobyla město Izjum u Charkova na východě Ukrajiny, uvedla stanice BBC s odvoláním na ukrajinský generální štáb. Izjum míval 50 000 obyvatel a sváděly se o něj tvrdé boje.

Ukrajina potvrdila ztrátu Izjumu

Evropa

15:12 - Na Ukrajině je zakázána propagace Ruska a nesmějí se používat jeho symboly. Zabavovat lze i ruský majetek na Ukrajině.

15:02 - Středočeský kraj spustil nový informační portál na pomoc Ukrajincům, kteří uprchli před ruskou válečnou agresí. Na adrese www.nasharobota.cz bude web nabízet práci i bydlení. Zatím má sloužit zejména zaměstnavatelům, kteří na něj můžou zadávat pracovní nabídky. Web je i v ukrajinštině, informoval dnes ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma.

14:20 - Setkání prezidentů Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského se může uskutečnit v Istanbulu, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Včera jsem jednal s panem Zelenským, dnes asi v 16:00 budeme mít jednání s panem Putinem,“ řekl Erdogan.

13:49 - Ukrajinské jednotky osvobodily skoro tři desítky obcí na severu a východu země, oznámil Kyjev. Některé vsi byly okupovány od prvního dne invaze.

13:02 - Ukrajinský novinář Jurij Butusov pracující pro server Cenzor uvedl na svém facebookovém profilu, že na ruský Bělgorod útočily ukrajinské vrtulníky. Potvrdil tak vyjádření ruské strany o pachateli útoku na sklad nafty a benzinu. Ostřelovány byly i další objekty.

Útok na ruský Bělgorod podnikli ukrajinští piloti. Podletěli radarový deštník

Evropa

12:59 - Německo podle serveru Die Welt schválilo prodej 58 bojových obrněných vozidel z Česka na Ukrajinu. Původně patřila NDR, nyní je má česká firma.

12:53 - Rusko v pátek dodávky plynu do EU nezastaví, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Platby za plyn dodaný po 1. dubnu jsou splatné až ve druhé polovině měsíce a v květnu.

Rusko zatím dodávky plynu do Evropy nezastaví, potvrdil Peskov

Ekonomika

12:46 - Rakousko vyčlení 10 milionů eur na pomoc Moldavsku, aby překonalo krizi s přílivem uprchlíků z Ukrajiny.

FOTO: Humanitární pomoc pro Mariupol se zasekla, lidé vaří na ohni před domy

Válka na Ukrajině

11:52 - Ukrajina požádala centrální banky EU, USA, Británie a Japonska, aby kvůli ruské invazi zakázaly transakce v ruských a běloruských rublech.

11:24 - Rusko i Ukrajina podle Červeného kříže schválily evakuační plán pro Mariupol. Týmy organizace míří do města, humanitární pomoc vézt nemohou.

11:19 - Státy na východ od Německa a Rakouska včetně těchto dvou zemí nemají podle odborníků recept na případné zastavení dodávek ruského plynu do Evropy, případné přerušení však může představovat problém i pro Rusko. To nově požaduje platby za plyn v rublech, jinak hrozí pozastavením dodávek.

Putin potřebuje, aby plyn někdo odebíral. Zavřít vrty není snadné, míní expert

Ekonomika

11:17 - Ministerstvo vnitra v rámci zdravotně-humanitárního programu Medevac poslalo na Ukrajinu, která od konce února čelí útoků ze strany Ruska, další tři balíčky materiální pomoci. Zahrnuje mimo jiné zdravotnický materiál k ošetření popálenin a komplikovaných zlomenin a další krevní vaky. Na shromáždění materiálu se podílela vinohradská fakultní nemocnice a dopravu zajistil Český červený kříž se svým ukrajinským protějškem.

11:06 - Další jednání mezi Ukrajinou a Ruskem proběhnou ještě dnes. Konat by se však měly pouze skrze videkonferenci, uvedla stanice Nexta.

10:47 - Dodávky plynu z Ruska do EU pokračují nehledě na požadavek Kremlu platit rubly, napsala agentura Reuters. Tok skrze Nord Stream 1 a přes Ukrajinu je stabilní.

Americké sankce zasáhnou ruský technologický sektor

Internet a PC

10:38 - Rusko je dlouhodobě největším dodavatelem zemního plynu do Evropy, podle údajů Eurostatu ještě v roce 2020 zajišťovalo téměř 40 procent spotřeby plynu v Evropské unii. Na ruském plynu jsou nejvíce závislé Česká republika a Lotyšsko, kde tvoří 100 procent spotřeby, následují Maďarsko a Slovensko.

10:22 - Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel jednají s vedením Číny o ruské invazi na Ukrajině. Chtějí Peking odradit od možné finanční či vojenské podpory Moskvy.

10:20 - Šéf ukrajinské Černihivské oblasti řekl, že ruské jednotky se z toho regionu stahují, ale zcela ještě neodešly. Varoval před možnými ruskými nálety.

10:17 - Rusko zavádí do okupovaného Melitopolu internetové připojení z Krymu, uvedl starosta města Ivan Fedotov. Cílem je, aby na internetovém připojení byla omezení platná v Rusku a nebylo možné sledovat zprávy z Ukrajiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Průjezd vybombardovaným MariupolemVideo: Reuters

10:16 - Nevyužité peníze z operačních evropských programů by mohla ČR použít na pomoc uprchlíkům. Návrh Evropská komise počítá s 40 eury týdně na jednoho po tři měsíce.

10:06 - Během ruské války proti Ukrajině přišlo o život už 153 dětí, uvedla ukrajinská generální prokuratura. Zraněno bylo 245 dětí. Skutečný počet dětských obětí bude nejspíše vyšší. Jen v Mariupolu se odhaduje počet mrtvých dětí na 210.

9:59 - Německo a země na východ od něj nemají dle odborníků řešení pro přerušení dodávek plynu z Ruska. Ruský prezident Vladimir Putin si nechal prostor na změnu rozhodnutí, uvedli.

9:57 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v ranním pátečním projevu oznámil, že odvolal dva vysoké představitele ukrajinské tajné služby. Označil je za zrádce a varoval, že všichni zrádci v armádě budou potrestáni.

Zrádci. Zelenskyj odvolal dva generály ukrajinské tajné služby

Evropa

9:53 - Ruské síly na Ukrajině posílily vojáci, kteří byli nasazeni v odtržených gruzínských regionech Abcházie a Jižní Osetii. Ze 2000 ruských vojáků budou vytvořeny tři skupiny taktických praporů, uvedlo v pátek večer v Londýně ministerstvo obrany. Podle britské tajné služby to svědčí o neočekávaných ztrátách, které Rusko během invaze na Ukrajině utrpělo.

9:38 - Počet víz, které Česko udělilo lidem prchajícím před válkou na Ukrajině, překročil 250 000, ve čtvrtek jich vnitro vydalo 2909. Policii se nahlásilo více než 139 000 lidí. Počet udělených víz za účelem dočasné ochrany postupně klesá. Podle OSN z Ukrajiny od vpádu ruských vojsk uprchly více než čtyři miliony lidí, z toho přes dva miliony do Polska.

8:59 - Červený kříž podle BBC uvedl, že konvoj s humanitární pomocí pro Mariupol uvázl v Záporoží, protože nedostal od ruské strany bezpečnostní garance.

Česko hledá stovky programátorů. Cílí na ukrajinské uprchlíky

Internet a PC

8:32 - Rusko podle USA na Ukrajině ničí zásobníky na obilí, čímž ohrožuje potravinovou bezpečnost. Ukrajina patří k předním světovým vývozcům této komodity.

7:53 - Ve čtvrtek pokračoval pokles počtu odbavených uprchlíků z Ukrajiny v pražském středisku. Odbaveno bylo 860 lidí a od začátku invaze celkem 62 584.

7:15 - V západoruském městě Bělgorod nedaleko ukrajinských hranic v pátek vypukl požár ve skladu pohonných hmot. Podle gubernátora Bělgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova na sklad zaútočily dva vrtulníky ukrajinské armády, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ruském městě vybuchl sklad paliva. Zaútočily ukrajinské vrtulníky, tvrdí gubernátorVideo: Reuters

V ruském městě vybuchl sklad paliva. Zaútočily ukrajinské vrtulníky, tvrdí gubernátor

Válka na Ukrajině

7:02 - Kreml čelí podezření, že využívá etnické menšiny z odlehlých koutů Ruska jako „potravu pro děla“. Naznačují to poznatky z frontové linie spolu se seznamy padlých vojáků ruské armády, kde příslušníci chudých národnostních menšin představují neúměrně velký podíl oproti celkovému počtu mrtvých a zraněných. Na skutečnost upozornil britský server iNews.

Rusové verbují chudé muže z odlehlých koutů země. Umírají na Ukrajině ve velkém

Válka na Ukrajině

6:50 - Do Ruska dorazil první kontingent syrských žoldnéřů, informuje deník New York Times. Po absolvování vojenského výcviku se přesunou na Ukrajinu. Je jich nejméně 300, další jsou na cestě. Jejich motivací jsou peníze.

6:40 - Rusové zaútočili na obec v oblasti Buča nedaleko Kyjeva. Několik obytných domů bylo srovnáno se zemí. Žádné oběti nejsou hlášeny, informuje server Ukrajinska Pravda.

Rubl stoupá a ruský bankovní systém se stabilizuje. Navzdory západním sankcím

Válka na Ukrajině

6:30 - Gruzie uvalí proti Rusku ekonomické sankce. Prezidentka Salome Zurabišviliová řekla v televizi CNN, že se její země připojí k mezinárodnímu tlaku na Rusko, aby zastavilo agresi proti Ukrajině.

6:19 - Americký prezident Joe Biden nemá v úmyslu nyní hovořit s Vladimirem Putinem. Washington nejdříve potřebuje vidět deeskalaci situace na Ukrajině.

6:05 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přistál v indickém Dillí, informuje server Economic Times.

5:38 - Australský premiér Scott Morrison prohlásil, že Austrálie pošle na Ukrajinu obrněná vozidla Bushmaster poté, co o ně prezident Volodymyr Zelenskyj výslovně požádal australské zákonodárce při projevu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po znovu dobytí Irpině ukrajinskou armádou odnášejí záchranáři z trosek města mrtvá tělaVideo: Reuters

5:00 - Ruští vojáci při odchodu z Černobylu údajně zajali blíže neurčený počet ukrajinských vojáků. „Při útěku z černobylské jaderné elektrárny odvedli ruští okupanti příslušníky Národní gardy, které od 24. únoru drželi jako rukojmí,“ uvedla v prohlášení státní jaderná agentura Enerhoatom.

4:06 - Vladimir Putin už není, co býval, myslí si britský ministr obrany Ben Wallace. „Teď je mužem v kleci, kterou si sám postavil. Je izolovaný. Jeho armáda je vyčerpaná, utrpěla značné ztráty. Reputace této mocné armády je zničena.“

3:44 - Rusko bude reagovat na unijní sankce a tvrdí, že si EU možná uvědomí, že konfrontace s Moskvou není v jejím zájmu, citovala v pátek agentura RIA vysokého představitele ministerstva zahraničí. „Kroky EU nezůstanou bez odezvy... nezodpovědné sankce Bruselu již negativně ovlivňují každodenní život obyčejných Evropanů,“ řekl agentuře Nikolaj Kobrinec.

3:11 - Nevyjasněná čínská pozice k ruské invazi na Ukrajinu bude hlavním tématem dnešní videokonference šéfů institucí Evropské unie s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel se pokusí přesvědčit čínského reprezentanta o potřebě odsoudit ruskou agresi a budou ho varovat před případnou vojenskou podporou Ruska. Debata se však bude točit i kolem dlouhodobějších otázek, jako jsou obchodní vztahy či boj proti klimatickým změnám.

2:40 - Rusko přesouvá své jednotky z Gruzie, aby posílilo svou invazi na Ukrajinu, uvedla ve čtvrtek britská vojenská rozvědka.

2:21 - „Ukrajina potřebuje v příštích třech týdnech 122mm a 152mm raketové a dělostřelecké systémy a munici. A potřebuje systémy protivzdušné/raketové obrany středního dosahu. Všechny tyto systémy se nacházejí v zemích bývalé Varšavské smlouvy. Není třeba dalších seznamů... prostě je sežeňte a pošlete,“ napsal na Twitteru bývalý velitel amerických vojenských sil v Evropě Ben Hodges.

1:52 - Běloruský autoritářský vůdce Alexander Luakšenko řekl při jednání s gubernátorem regionu Penza, že bez Běloruska by ruská agrese na Ukrajinu nebyla uskutečnitelná. Státní tisková agentura jeho citaci následně upravila, píše novinářka Hanna Ljubaková.

1:20 - Komisař pro hospodářství Evropské unie: „Moskva nás nebude vydírat.“

Paolo Gentiloni řekl reportérovi CNN Richardu Questovi, že stávající smlouvy neobsahují povinnost platit v rublech a že je třeba je dodržovat.

0:45 - Ukrajinské ozbrojené síly osvobodily 11 osad v chersonské oblasti, informuje Nexta.

Předsedkyně Evropského parlamentu je na cestě do Kyjeva

Válka na Ukrajině

0:20 - Kyjev v nejbližších hodinách navštíví předsedkyně Evrospkého parlamentu Roberta Metsolaová. Už je na cestě, informovala na Twitteru.

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám