Hlavní obsah

Z Polska se domů vrátilo už 400 tisíc uprchlíků

Kromě více než 2,4 milionu uprchlíků, kteří od zahájení ruského vpádu na Ukrajinu překročili hranice do Polska a z nichž asi 2,2 milionu v zemi zůstalo, se k pátku vrátilo z Polska domů již více než 400 tisíc lidí.

Foto: Sergej Grits, ČTK/AP

Matka, dcera a vnučka. Tato trojice mířila v pátek na přechodu v Medyce do Polska.

Článek

Podle pohraničníků se nyní na území Ukrajiny denně vrací sedm až osm tisíc lidí.

„Poláci jsou nesmírně starostliví, ale nemohou nám dát víc, než mají sami. Nemůžeme jen sedět v jejich domech za jejich peníze a čekat. Šance na práci, na samostatný život jsou minimální a nikdo nám to ani neslíbil,“ řekla polskému Newsweeku osmatřicetiletá Luba, která se již vrátila domů do Tarnopole i se svými dětmi (7 a 11 let).

Řekla také, že se vracejí jen ti, kteří se mají kam vrátit, zatímco uprchlíci z Charkova, Mariupolu a dalších zničených měst pochopitelně zůstávají.

Práci už našlo přes 21 tisíc lidí
Polské firmy po otevření pracovního trhu ukrajinským uprchlíkům zaměstnaly už více než 21 tisíc běženců.
Nejvíce jich našlo práci v největších polských městech – Varšavě, Vratislavi nebo Poznani, 76 procent z nich tvoří ženy.
Zdroj: ČTK

Anna Mazeková, dobrovolnice, která pomáhá už měsíc na nádraží v Přemyšlu poblíž přechodu Medyka, potvrzuje, že do každého z vlaků mířících na Ukrajinu nastupuje odhadem přibližně 200 lidí. Každý den podle ní odtud odjíždí sedm až osm vlaků.

Do Polska přišlo už 2,4 milionu uprchlíků

Evropa

„Nic neříkají a my se na nic neptáme. Vracejí se však také auty nebo autobusy. Jsou to hlavně ti, kteří odešli do Polska v počáteční panice a ze strachu, ale jejich domy a byty zůstaly nedotčeny, a doufají, že to tak zůstane,“ dodává.

Zelenského výzva

Prezident Volodymyr Zelenskyj navíc vyzval Ukrajince, kteří tak mohou učinit a jejichž města a vesnice leží dostatečně daleko od bojových linií, aby jeli domů a pokusili se normálně žít a pracovat, jinak země přestane fungovat.

„A je také pravda, že v Polsku je den ode dne těsněji. Ti, kteří se vracejí, jsou přesvědčeni, že přes veškerou nejistotu, která je čeká, jim bude nakonec ve vlasti lépe, než by bylo v novém útočišti,“ uzavírá Mazeková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám