Hlavní obsah

Ruští vojáci prý chytli nemoc z ozáření, u Černobylu tábořili v kontaminovaném Rudém lese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruské jednotky se ve čtvrtek stáhly z Černobylu, kde projížděly s vojenskou technikou vysoce kontaminovaným Rudým lesem. Objevily se také informace o tom, že v pátek z důvodu nemoci z ozáření zemřel první ruský voják, který v Černobylu pobýval.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Pohled na konstrukci nového bezpečnostního krytu nad starým sarkofágem, který kryje poškozený čtvrtý reaktor v jaderné elektrárně v Černobylu.

Článek

Zprávu o úmrtí vojáka publikoval například britský The Telegraph. Informace se objevila také na sociální síti Telegram s odkazem na údaje zveřejněné Vojenskou zdravotnickou službou Ruské federace, podle které byly další bezmála tři desítky lidí hospitalizovány. Tyto údaje ale není možné dohledat.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) na Twitteru v ukrajinštině uvedla, že není schopna tyto zprávy potvrdit a snaží se najít další informace, aby mohla provést nezávislé posouzení situace.

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ve čtvrtek uvedla, že nemoc z ozáření u ruských vojáků je nepravděpodobná. „Ale nevíme, co, kde a jak dlouho dělali. Rozhodně by jich ale nebyly stovky,“ napsala.

Ruské jednotky se právě ve čtvrtek z Černobylu stáhly. Podle některých zdrojů projížděly s vojenskou technikou vysoce kontaminovaným Rudým lesem, v němž měly i tábořit.

„Ruští okupanti se stáhli z Černobylu ze dvou důvodů: Ztráty způsobené ukrajinskou armádou a vystavení se radiaci,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Ruští vojáci opouštějí Černobyl. Někteří o havárii vůbec nevěděli

Válka na Ukrajině

V okolí jaderné elektrárny strávila ruská armáda bezmála tři týdny. Vojáci na sobě neměli protiradiační obleky, tudíž neměli žádnou ochranu vůči radioaktivnímu prachu, který se v Rudém lese nachází.

Telegraph upozornil, že řada ruských vojáků (zejména těch, kteří narukovali z chudších částí Ruska) nemá vůbec ponětí o tom, že v roce 1986 došlo v černobylské elektrárně k havárii, v jejímž důsledku se do ovzduší uvolnily radioaktivní prvky.

Rusové rozvířili radioaktivní prach v Rudém lese u Černobylu

Válka na Ukrajině

Podle britského deníku o tom svědčí nejen fakt, že nebyli vybaveni patřičnými protiradiačními obleky, ale také to, že dostali nařízení utábořit se v Rudém lese. Deník uvádí, že to opět svědčí o špatném plánování a špatném vedení vojenské operace na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám