Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do pátečního poledne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší informace z online reportáže z války na Ukrajině.

Foto: Ján Husár

Evakuace z Irpině

Článek

11. března 11:58 - Úřad práce dostal zatím téměř 40 tisíc žádostí od uprchlíků z Ukrajiny o mimořádnou dávku, řekla ČTK mluvčí úřadu. Dospělým se vyplácí asi 2500 Kč.

Sněmovna odklepla dočasnou ochranu Ukrajinců. Není to růžové, připustil Rakušan

Válka na Ukrajině

11:47 - Praha chce jednat s vládou o zvýšení úhrady pro hotely za ubytování ukrajinských uprchlíků. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR je 180 korun za noc málo, chce 500 korun.

11:35 - Ruská armáda dokončila plán na posílení své západní hranice v souvislosti s navyšováním počtu sil NATO v regionu, uvedl ministr obrany Šojgu.

FOTO: Uprchlíci na polských hranicích

Válka na Ukrajině

11:08 - Ruské síly ve čtvrtek ostřelovaly jaderný výzkumný institut v Charkově, uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Ostřelování vyvolalo požár, který se hasičům podařilo uhasit. Civilnímu obyvatelstvu žádné nebezpečí kvůli těmto událostem nehrozí, uvedl dnes guvernér Charkovské oblasti Oleh Syněhubov podle agentury Reuters.

10:54 - Praha připravila pro uprchlíky instruktážní video v ukrajinštině, kde se žadatelé o azyl dozvědí všechny potřebné informace.

Fungování Asistenčního centra pro UkrajinceVideo: Praha.eu

10:45 - Z Ukrajiny uprchlo před válkou už více než 2,5 milionu lidí, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Za poslední den jich přibylo na 200 tisíc.

10:43 - Ruská palba zasáhla psychiatrickou léčebnu v Izjumu v Charkovské oblasti s asi 330 pacienty, řekl tamní guvernér Oleh Syněhubov. Samotný Charkov byl ostřelován 89krát za den, dodal. Uvedl, že 73 lidí se podařilo evakuovat a že počet obětí není zatím znám.

10:28 -  Vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj vyzval občany, aby v neděli v Moskvě a dalších ruských městech protestovali proti válce na Ukrajině.

„Šíleného maniaka Putina teď nejrychleji zastaví ruští lidé, pokud se postaví proti válce," uvedl Navalnyj na instagramu. „Musíte chodit na protiválečné manifestace každý víkend, i když to vypadá, že každý je paralyzovaný nebo vystrašený... Jste páteří hnutí proti válce a smrti," uvedl Navalnyj.

10:18 - Slovenská policie vybídla veřejnost, aby při humanitární pomoci obyvatelům Ukrajiny nesbírala oděvy, potřeba jsou podle ní hygienické potřeby a potraviny, jako například mouka, cukr a sůl, jakož i trvanlivé potraviny, mezi nimi těstoviny, konzervy a sušené mléko.

Policie v prohlášení také uvedla, že oděvy nejsou potřeba, protože humanitární organizace je nemají kde skladovat. Humanitární pomoc by lidé nadále neměli nosit na hranice s Ukrajinou, ale dohodnout se na jejím odevzdání s organizátorem sbírky.

10:13 - Ruský prezident Vladimir Putin souhlasí, aby se do bojů proti ukrajinským ozbrojeným silám zapojili dobrovolníci. Jde o lidi z Blízkého východu, píše britská stanice BBC.

9:56 -  Kvůli invazi přerušilo na Ukrajině v zasažených oblastech činnost 75 procent firem, hlavně metalurgické podniky, uvedl náměstek ministra.

9:10 - Na cizinecké policii se již zaregistrovalo přes 73 000 uprchlíků z Ukrajiny, ve čtvrtek asi 5000. Speciálních víz vnitro vydalo více než 120 000.

9:06 -  Ministerstvo vnitra zatím udělilo Ukrajincům prchajícím před válkou 121 511 speciálních víz. Na cizinecké policii se přihlásilo 73 144 osob.

8:55Proruští separatisté na východě Ukrajiny podle Moskvy dobyli město Volnovacha, které leží severně od obléhaného Mariupolu. Ruská armáda rovněž vyřadila z provozu vojenská letiště u Lucku a Ivano-Frankivsku, která se nachází na západě země, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Tamní úřady následně potvrdily letecké útoky. Luck je hlavním městem Volyňské oblasti a jedním z center volyňských Čechů, Ivano-Frankivsk leží asi 150 kilometrů východně od slovenských hranic. Obě města leží daleko od hlavních směrů ruské ofenzivy, a útoky tak mohou naznačovat nový směr války, napsala agentura AP.

8:39 - Město Černihiv zůstalo bez dodávek vody poté, co ruské jednotky zasáhly městskou vodárnu, informuje místní vodohospodářská společnost. Podle ní bude oprava trvat tři až čtyři hodiny, informuje Kyiv Independent.

8:09 - „Skupina vojsk Doněcké lidové republiky osvobodila město Volnovacha,“ oznámil podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

7:41 - Nejméně jednoho člověka zabily podle informací agentury Reuters noční nálety na město Dnipro. 

7:33 - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko odcestoval do Moskvy na jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Informovala o tom agentura Belta. Diskutovat budou o aktuálních otázkách bilaterálních vztahů, rozvoji spolupráce a ekonomické spolupráci pod tlakem sankcí.

7:16 - Ukrajinci natočili útok na civilní cíle v Mariupolu.

6:50 - Česká antivirová firma Avast na protest proti ruské invazi na Ukrajinu zastavuje veškeré obchodní operace v Rusku a Bělorusku.

6:48 - Pražské centrum pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny odbavilo už přes 25 tisíc lidí. Ve čtvrtek evidovalo 2872 žadatelů, dalších 188 odjelo do jiných měst.

6:32Cílem nočních ruských útoků se stal Institut fyziky a technologií v Charkově, ve kterém se nachází experimentální jaderný reaktor. Podle ukrajinské státní inspekce pro jadernou regulaci došlo k poškození budovy i některých laboratoří.

6:24 - Leteckým útokům v noci čelilo Dnipro. Střely zasáhly školku a bytový dům, stejně jako továrnu na výrobu bot. Podle agentury Reuters si útoky vyžádaly jeden lidský život.

6:00 - Senát Spojených států v pátek schválil návrh federálního rozpočtu na letošní fiskální rok v hodnotě kolem 1,5 bilionu dolarů, jehož součástí je i 13,6 miliardy dolarů na humanitární, vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a spojencům USA v Evropě. Informuje o tom agentura AP.

5:51 - Podle ukrajinského ministerstva obrany se v některých oblastech ruské jednotky v rozporu s mezinárodním humanitárním právem dopustily loupeží, braní rukojmí a popravy civilního obyvatelstva.

Foto: Profimedia.cz

Evakuace obyvatel z Mariupolu

5:46 - Během posledních šesti hodin nedošlo k žádným významným změnám v poloze našich vojsk a nepřátelských vojsk, uvedlo v pátek časně ráno ukrajinské ministerstvo obrany.

5:01 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v projevu ohradil proti tvrzení Ruska, že Ukrajina na svém území s pomocí USA vyvíjí chemické nebo biologické zbraně.

4:16 - Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie nad ránem ukončili první den summitu ve francouzském Versailles, kde pohrozili Rusku přijetím dalších sankcí kvůli pokračující invazi na Ukrajinu. Přislíbili také posílení vazeb s Kyjevem, nevyjádřili se však k ukrajinské žádosti o urychlené přijetí do řad bloku, na něž mají členské země rozdílné představy.

3:44 - Mohutný vojenský ruský konvoj, který byl naposledy spatřen severozápadně od Kyjeva u letiště Hostomel, se podle satelitních snímků pořízených ve čtvrtek převážně rozptýlil a přeskupil.

Obří vojenský konvoj se rozptýlil, Rusové jsou však blíž Kyjevu

Válka na Ukrajině

3:19 - Město Sumy opustilo za jeden den humanitárním koridorem 20 tisíc lidí, uvedla na Twitteru agentura Unian.

2:40 - Představitel amerického ministerstva obrany, kterého cituje CNN, ve čtvrtek novinářům řekl, že ruské síly se za poslední den přiblížily ke Kyjevu na 5 km, přestože se Ukrajinci v okolí hlavního města „velmi, velmi dobře“ brání.

2:11 - Přibližně jeden a půl milionu uprchlíků z Ukrajiny překročilo polské hranice, do Varšavy dorazilo asi 300 tisíc lidí, což je asi 15 procent celkového počtu obyvatel hlavního města Polska.

1:40 - Mila Kunis, americká herečka ukrajinského původu, společně se svým manželem Ashtonem Kutcherem vybrali za necelý týden 20 milionů dolarů na podporu Ukrajiny.

1:15 - Ruská mise při OSN požádala o svolání zasedání Rady bezpečnosti na 11. března k projednání údajných „vojenských biologických aktivit USA na území Ukrajiny“, uvedl na Twitteru první zástupce stálého zástupce Dmitrij Poljanskij.

Rusko chce, aby RB OSN projednala údajné biologické laboratoře na Ukrajině

Válka na Ukrajině

0:58 - Největší americká banka JPMorgan ukončuje svou činnost v Rusku a ukončuje stávající závazky v této zemi. Informovala o tom na Twitteru nezávislá běloruská stanice Nexta.

0:44 - Disney pozastavuje činnost v Rusku. Rozhodnutí ovlivní vydávání a výrobu nových produktů, licencování, včetně časopisu National Geographic.

0:35 - Šéf kanceláře Volodymyra Zelenského a současně jeden z vyjednavačů ukrajinské delegace Mychajlo Podoljak napsal na Twitteru: „Všechno, co jsem v poslední době četl o ruských vyjednávacích ‚ultimátech‘ – o statusech, územích, jazycích, znárodnění a tak dále –‚ vyvolává jen rozpaky. Přestaňte prosím konzumovat ruskou propagandu v takovýchto objemech, které náš tisk naivně přetiskuje.“

0:30 - Britský premiér Boris Johnson uvedl, že skutečnost, že musí ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému odmítat ustanovení bezletové zóny, je pro něj „hluboce rozrušující“ a „naprosto trýznivá“. V rozhovoru pro stanici Sky News současně prozradil, že je s ukrajinským prezidentem v pravidelném kontaktu.

Johnson: Ničí mě, že musím Volodymyrovi odmítat bezletovou zónu

Válka na Ukrajině

0:20 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vyjádřil k nepodloženým tvrzením Ruska, že Ukrajina plánuje chemické útoky: „Rusko opakovaně obviňuje ostatní z toho, co nakonec samo dělá. (...) Pokud něco takového uděláte proti nám, obdržíte ty nejpřísnější sankce.“

0:10 - Ruské jednotky ve čtvrtek ostřelovaly jaderný výzkumný institut v Charkově, uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Ruské síly podle Kyjeva ostřelovaly jaderný výzkumný institut v Charkově

Válka na Ukrajině

23:51 - Facebook dočasně povoluje příspěvky vyzývající k usmrcení Vladimira Putina napsala agentura Reuters. Podle interních e-mailů, které agentura Reuters měla možnost si prostudovat, povolí společnost Meta výzvy k násilí proti Rusům v souvislosti s ruskou válkou proti Ukrajině.

Facebook povolí výzvy k zabití Putina a Lukašenka

Zahraniční

Dočasné změny se týkají Lotyšska, Litvy, Estonska, Polska, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Ruska a Ukrajiny.

23:30 - Rusko zřejmě plánuje další „hrůznou operaci pod falešnou vlajkou”. Naznačuje to množství nepodložených zpráv, které šíří ruská propaganda o údajné existenci jaderných a dalších nebezpečných zbraní na ukrajinském území. Na Twitteru to uvedl šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

„Manická posedlost, s níž různí ruští představitelé fantazírují o neexistujících biologických či chemických zbraních nebo nebezpečí na Ukrajině, je hluboce znepokojující a může skutečně naznačovat to, že Rusko připravuje další hrůznou operaci pod falešnou vlajkou. Tento tweet píši do záznamu,“ napsal Kuleba.

23:24 - Obrněný ruský transportér odpálil v Makarově auto, ve kterém se nacházel starší muž a žena. Oba na místě zemřeli. Dříve šířenou zprávu potvrdila nyní kyjevská policie.

23:18 - Ruské jednotky ostřelují Mariupol každých 30 minut. Sabotují také evakuaci obyvatel do bezpečí. Uvedl to starosta města Vadim Bojčenko.

23:08 - Válka v Evropě bude mít mnohem větší dopad na celosvětový blahobyt než pandemie covidu-19, varovala šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová.

23:00 - Šéf ukrajinské agentury pro prevenci korupce Oleksandr Novikov poděkoval v dopise ruskému ministrovy obrany Sergeji Šojguovi za korupci v ruské armádě. Informuje o tom nezávislá běloruská stanice Nexta.

22:49 - Rusové v pátek ostřelovali město Nižin v Černivském regionu.  Na místě jsou nejméně dva mrtví a osm zraněných.

22:28 - Rusko slibuje otevřít každodenní humanitární koridory, ale pouze do Ruska. Každý den od 10 hodin dopoledne bude Rusko otevírat humanitární koridory směrem do Ruska. Bude se tak dít bez ohledu na souhlas ukrajinské vlády.

22:16 - Od začátku války ruské síly ostřelovaly více než 280 vzdělávacích institucí, napsal s odkazem na ministra školství Serhija Škarleta deník Kyiv Independent.

21:59 - Evropské fondy mohou pomoci regionům potýkajícím se s příchodem uprchlíků z Ukrajiny, uvedl šéf MMR Bartoš. Ocenil aktuální návrh Evropské komise.

21:39 - Britské ministerstvo obrany uvádí, že Rusko využívá stále více vojáků k obléhání klíčových ukrajinských měst, což jeho postup v zemi zpomaluje.

21:21 - EU by měla ukončit odběr ruského plynu do roku 2027, uvedla von der Leyenová. Do května chce EK předložit plán, jak toho postupně dosáhnout.

21:20 - Ředitel amerických zpravodajských služeb tvrdí, že bezletová zóna Ukrajinu neochrání. Podle generálporučíka Scotta Berriera většina ruských útoků přichází ze země, nikoli ze vzduchu. Bezletová zóna by neochránila „ střelami, raketami a dělostřelectvem”, poznamenal Berrier.

21:11 - Ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova „vítal” na letišti v turecké Antalyi dav protestantů s ukrajinskými vlajkami a protiruskými transparenty, informuje na twitteru zpravodajský server Nexta.

20:44 - Obyvatelé města Izium se během evakuace dostali pod ruskou palbu, cituje deník Kyiv Independent guvernéra Charkovské oblasti Oleha Synehubova. Podle něj Rusové znovu porušili slibované příměří nad humanitárním koridorem z města.

44 autobusů s místními obyvateli se přesto podařilo dostat z města, celkem 1600 lidí.

20:24 - Moskva oznámila, že každý den v 08:00 SEČ otevře humanitární koridor pro evakuaci obyvatel Ukrajiny do Ruska. Kyjev podobnou nabídku dříve odmítl.

20:13 - Na Ukrajině bylo dosud evakuováno přes 400 tisíc lidí, uvedl ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj. Většina z nich podle něj uprchla z oblastí bojů.

Na Ukrajině se dosud evakuovalo přes 400 tisíc lidí, uvedl tamní ministr vnitra

Válka na Ukrajině

19:31 - Rusové si budou moci nechat o moderních herních konzolích tak maximálně zdát. Vale daly totiž největší zemi na světě kvůli vpádu na Ukrajinu japonské společnosti Sony a Nintendo. Ty nekončí pouze s dodávkami hardwaru, ale také softwaru, což se pochopitelně týká i videoher. Informovala o tom agentura Reuters.

Žádná zábava a hraní. S Ruskem končí kvůli válce Sony i Nintendo

Hry a herní systémy

19:24 - I britský premiér Boris Johnson vyjádřil obavu, že by Rusko mohlo na Ukrajině použít chemické zbraně. „Jen podotýkám, že to už dělají. Obávám se, že je to cynická, barbarská vláda,” řekl televizi Sky News. Podle něj je takový scénář jak vystřižený z jejich „notiček”.

19:09 - Na osmdesát tisíc civilistů bylo evakuováno z měst Sumy a Kyjev během posledních dvou dnů, deník Kyjev Independent cituje Irynu Vereshchukovou, ukrajinskou ministryni pro znovusjednocení dočasně okupovaného území.

19:05 - Lídři zemí EU zahájili summit ve Versailles. Jednají o dalších sankcích proti Rusku, posílení společné obrany či o snížení závislosti na ruském plynu.

18:59 - Rusko odpovídá na sankce Západu. Na západní trhy přestane vyvážet produkty vyrobené převážně zahraničními společnostmi působícími v Rusku. Zákaz se bude vztahovat na vývoz telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského a elektrického zařízení.

Rusko vrací úder: Západu přestane vyvážet své výrobky

Válka na Ukrajině

18:53 - Společnost Burger King pozastavuje svou činnost na ruském trhu, včetně marketingu a podpory dodavatelského řetězce.

18:40 - Lotyšský premiér Arturs Karinš při příchodu na summit EU volal po rozhodnutí zastavit dovoz ruských energií. Jiní lídři včetně českého premiéra Petra Fialy takový postup odmítají.

18:39 - Mobilní operátor Three kvůli vládním sankcím do odvolání pozastavil sponzorskou smlouvu s fotbalovou Chelsea. Jeho logo zmizí z dresů.

18:20 - Inflace v Rusku podle nezávislých analytiků oslovených ruskou centrální bankou letos stoupne až na 20 procent. HDP se sníží o osm procent.

Do projektu ukrajinských jednotřídek se dosud přihlásilo 1250 uprchlíků

Válka na Ukrajině

18:00Do systému ukrajinských jednotřídek v Česku se nahlásilo zatím asi 1250 dětí uprchlíků, kteří utekli před ruskou invazí na Ukrajině. Každý den jich nyní přibývá zhruba 200. S nabídkou učit je v jejich rodném jazyce se dosud registrovalo kolem 200 ukrajinských pedagogů. Ve čtvrtek to oznámil Martin Mařan z Nadačního fondu Děti Ukrajiny.

17:50 - Kanaďané, kteří se rozhodli bojovat na Ukrajině proti ruské invazi, vytvořili vlastní oddíl nazvaný Kanadsko-ukrajinská brigáda, na Twitteru ukázali své označení.

17:30Čeští vojáci již u Liptovského Mikuláše na Slovensku postavili tábor pro 400 uprchlíků. Provozovat ho budou nejméně měsíc. Česká armáda to dnes uvedla na svém Twitteru. Stovka vojáků k východnímu sousedovi odjela v pondělí, s sebou vezla stany a další nezbytný materiál.

Čeští vojáci u Liptovského Mikuláše postavili tábor pro 400 uprchlíků

Evropa

17:25 - Kvůli dopadům války na Ukrajině se příští čtvrtek mimořádně sejde tripartita. Jednání vlády, odborů a zaměstnavatelů svolal premiér, řekl ČTK předseda odborů Josef Středula.

17:19 - Ruské invazní síly dosud zničily infrastrukturu, budovy a další hmotný majetek za nejméně 100 miliardy USD (2,3 biliony korun), řekl ekonomický poradce ukrajinské vlády.

Ruská invaze dosud způsobila škody za více než dva biliony, tvrdí Kyjev

Válka na Ukrajině

17:12 - Vilnius oficiálně přejmenoval ulici, ve které sídlí ruské velvyslanectví, na ulici Ukrajinských hrdinů.

16:31 - Británie je velmi zneklidněna možným použitím chemických zbraní na Ukrajině. Řekla to ve čtvrtek zpravodajské televizi CNN britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Ruský prezident Vladimir Putin by tím podle ní udělal vážnou chybu.

Britská ministryně: Použitím chemických zbraní na Ukrajině by Putin udělal další vážnou chybu

Válka na Ukrajině

16:15 - Ostravský Dům kultury Poklad ve čtvrtek odpoledne zahájil předprodej vstupenek na koncert písničkáře Jaromíra Nohavici. Koncert se uskuteční i přesto, že humanitární organizace Člověk v tísni odmítla peníze z jeho výtěžku, které měly směřovat na pomoc válkou zasažené Ukrajině.

Nohavica bude hrát pro Ukrajinu. Kdo výtěžek převezme, není jasné

Kultura

16:08 - Rusko v reakci na sankce Západu zakázalo export telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského, elektrického a technického vybavení.

16:01 - Ruské letecké společnosti mají kvůli západním sankcím za invazi na Ukrajinu problémy s údržbou svých letadel. Nemohou totiž pro ně sehnat náhradní díly. Od jejich dodávek je odstřihli giganti v leteckém sektoru Boeing a Airbus. Rusko zkoušelo tuto sankci obejít přes Čínu, ta ale jeho požadavek na dodávky náhradních dílů odmítla.

Rusko marně shání náhradní díly do letadel, i Čína ho odmítla

Válka na Ukrajině

15:58 - Minsk obnovil dodávky proudu do vyřazené jaderné elektrárny v Černobylu, uvedla Moskva. Elektřina je podle Kyjeva třeba k chlazení vyhořelého paliva.

15:55 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve čtvrtečním projevu k národu ohradil vůči lžím šířeným kolem středečního ruského útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu. Šiřitelům propagandy pohrozil stíháním a zabavením majetku.

Trestu neujdete, i Rusové vás budou nenávidět, vzkázal Zelenskyj šiřitelům propagandy

Válka na Ukrajině

15:17 - Na kyjevském předměstí zastavila ukrajinská armáda tankovou kolonu, vyplývá z videa, které ve čtvrtek zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany. Při úspěšné obraně měl být zabit ruský velitel 6. tankového pluku „Lvov“ 90. gardové střelecké divize Andrej Zacharov.

Ukrajinci na předměstí Kyjeva rozstříleli ruské tanky, ukazuje video

Válka na Ukrajině

14:50 - Bývalý kancléř Gerhard Schröder je od čtvrtka v Moskvě, napsal magazín Politico. Měl by se pokusit zprostředkovat rozhovory s Putinem o ukončení války na Ukrajině.

Schröder vyrazil za Putinem do Moskvy, ani Scholz o tom nevěděl

Válka na Ukrajině

14:26 - Na sociálních sítích se objevily fotografie zničeného obchodního centra Nikolsky v Charkově. Obchodní dům v hodnotě 110 milionů eur (2,8 miliardy korun) byl přitom otevřen teprve vloni v červenci.

14:08 - Pro Ukrajince začala v českém éteru vysílat rozhlasová stanice Ukrajinske radio. Má poskytovat aktuální informace o dění na Ukrajině. Stanice vysílá v celoplošné DVB-T2 síti a DAB+.

13:44 - Z Kyjeva uprchla před boji asi polovina jeho obyvatel, řekl v ukrajinské televizi starosta Vitalij Kličko. Město se podle něj proměnilo v pevnost.

13:12 - Někteří lidé, kteří nabízeli ubytování uprchlíkům, tyto nabídky stahují, když se dozvědí, že nejde o dočasné ubytování na pár dní či na týden, ale na delší dobu. Tyto případy se objevují v Praze či středních Čechách.

Není to na dny ani na týden. Češi stahují nabídky ubytování pro Ukrajince

Domácí

12:31 - Při zásahu ukrajinských sil padl ve městě Brovary v Kyjevské oblasti ruský plukovník Andrej Zacharov, velitel tankového pluku. Podle televize Nexta, která o tom informovala, obdržel Zacharov v roce 2016 z rukou ruského prezidenta Vladimira Putina Řád odvahy.

12:08 - České nevládní organizace už vybraly ve sbírkách pro Ukrajinu minimálně 1,7 miliardy korun, dalších 568 milionů Kč získalo ukrajinské velvyslanectví.

11:34 - Západ se podle něj chová nebezpečně, když dodává zbraně na Ukrajinu.

Neplánujeme útoky na další země, prohlásil Lavrov

Evropa

11:32 - Rusko je připraveno na rozhovory o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu. Požaduje její neutralitu a odmítá její militarizaci, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po jednání s ukrajinským protějškem Dmytro Kulebou v Turecku.

11:29 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zdůvodnil bombardování porodnice a nemocnice v Mariupolu tím, že Rusko mělo informace, že je tam základna ultraradikální skupiny Azov. Pacienti tam podle něj nebyli. Řekl, že záběry, které jsou k vidění na západě, jsou emotivní, ale „je to druhá strana konfliktu”.

Lavrov hájí útok na porodnici: Radikální skupina Azov tam měla základnu

Evropa

Následky útoku na nemocnici v MariupoluVideo: AP

11:02 - Skončilo jednání mezi ministry zahraničí Ruska a Ukrajiny Sergejem Lavrovem a Dmytrem Kulebou.

Ukrajina nekapitulovala, řekl Kuleba, rozhovory s Lavrovem průlom nepřinesly

Zahraniční

10:41 - Ruská ekonomika zažívá šok kvůli vnějším vlivům, Moskva přijímá kroky, aby jim dokázala čelit, řekl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury Reuters. Rozsáhlé sankce, které na Rusko uvalily západní státy kvůli útoku ruské armády na Ukrajinu, nazval bezprecedentní ekonomickou válkou.

10:02 - Na sítích se objevily záběry střelby na ruskou kolonu tanků vedenou ukrajinskou obrněnou brigádou a plukem Azov, který proslul brutálními útoky. Záběry jsou zřejmě z okolí města Mariupol, kde pluk působí. Podle jiných informací jde o záběry z okolí města Brovary u Kyjeva.

9:35 - V turecké Antalyi začala schůzka šéfů diplomacie Ukrajiny a Ruska Dmytra Kuleby a Sergeje Lavrova, oznámila mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Setkání ministrů zahraničí Ruska, Ukrajiny a Turecka.Video: Reuters

9:19 - Při středečním ruském leteckém útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu zemřeli tři lidé včetně dítěte, uvedla agentura Unian s odvoláním na městskou radu.

9:16 - Na Ukrajině se otevřelo sedm koridorů pro evakuaci civilistů z měst obléhaných ruskou armádou, řekla vicepremiérka Iryna Vereščuková. Konvoje už vyjely z města Sumy.

8:42 - Polské hranice od začátku ruské invaze na Ukrajinu překročilo 1,43 milionu uprchlíků, ve středu dorazilo zhruba 118 000 lidí, uvedla pohraniční stráž.

8:36 - Ministerstvo vnitra udělilo ke středeční půlnoci 108 114 speciálních víz pro uprchlíky z Ukrajiny, za uplynulý den jich vydalo 17 325, řekl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Žádná porodnice to nebyla, zlehčuje ruský diplomat útok v Mariupolu

Evropa

8:32 - Rusko se už nehodlá účastnit Rady Evropy, oznámila Moskva. Země EU a NATO podle ní podkopávají tuto instituci určenou k ochraně lidských práv.

8:27 - K úterní půlnoci opustilo Ukrajinu 2,157 milionu osob, oznámil náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Více než polovina šla do Polska.

8:13 - Z údajů mobilních operátorů vyplývá, že počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přišli do Česka, se již blíží 200 000, řekl na bezpečnostním výboru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Zhruba 55 procent ze všech příchozích jsou děti.

7:50 - Ukrajinci cestující do Británie si stěžují, že s nimi celníci nezacházejí dobře. Řadu z nich vracejí, protože nemají víza, v Calais si je však pořídit nemohou.

Zacházejí s námi hůř než s odpadem, stěžují si Ukrajinci. Z Británie je vracejí

Evropa

7:19 - Pražské centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům odbavilo od začátku války 21 219 lidí. Během středy dorazilo 2617 žadatelů, méně než předchozí dny.

7:04 - Televize Nexta na Twitteru informovala o muži z obce Marchalivka, který údajně přišel o celou rodinu a zůstala mu jen kočka. Nexta sdílela i jeho snímek s ruinami zničených domů v poza

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám