Hlavní obsah

Ukrajina nekapitulovala, řekl Kuleba, rozhovory s Lavrovem průlom nepřinesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antalya

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba po jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem řekl, že se Ukrajina nevzdala, že nekapitulovala. Podle něj jednání nepřinesla žádný pokrok. Otázka příměří se neřešila, Lavrov k tomu prý neměl mandát.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Dmytro Kuleba promlouvá na tiskové konferenci po setkání se Sergejem Lavrovem.

Článek

„Věnovali jsme se řešení humanitárních otázek,“ řekl Kuleba. „Apeloval jsem na něj, několikrát, aby se zabýval humanitárními otázkami.“

Dal najevo, že se nedá čekat, že by boje skončily: usilují o to, aby se Ukrajina vzdala, nejdůležitější je pro ně kapitulace, ale to není pro nás přijatelné. Ukrajina existuje.“

Otázka příměří se podle něj neřešila, protože Lavrov uvedl, že na to nemá mandát. Dodal, že si myslí, že ministři zahraničí na to mají mandát. Podle něj Lavrov zmínil i jaderné tlačítko.

Fiala: ČR nepřestane Ukrajině pomáhat

Domácí

Kuleba také zmínil, že se ruští vojáci dopouštějí válečných zločinů, zmínil zastřeleného civilistu v autě s tím, že je to válečný zločin.

Foto: Cem Ozdel, ČTK/AP

Jednání v Turecku mezi ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem (zcela vlevo bokem ke kameře) a jeho ukrajinským protěškem Dmytrem Kulebou (zcela vpravo)

Při jednání s také mluvilo o problémech okolo černobylské jaderné elektrárny. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby se ruské jednotky stáhly a přišli na místo experti z Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Podle něj Rusko souhlasí s třístranným jednáním o jaderných otázkách s MAAE.

Odmítl obvinění, že by se na Ukrajině vyvíjely zbraně hromadného ničení.

Otázky budoucího uspořádání se mají podle Lavrova řešit na jednáních v Bělorusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám