Hlavní obsah

Ruská invaze dosud způsobila škody za více než dva biliony, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kyjev

Ruské invazní síly dosud na Ukrajině zničily infrastrukturu, budovy a další hmotný majetek v hodnotě nejméně 100 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč). Na internetové akci pořádané americkým Petersonovým institutem pro mezinárodní ekonomiku to ve čtvrtek řekl hlavní ekonomický poradce ukrajinské vlády Oleh Ustenko.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Žena vychází z budovy nemocnice v Mariupolu zasažené ruským bombardováním.

Článek

Válka podle něj způsobila, že polovina ukrajinských podniků je zcela zavřená, zatímco ta druhá polovina funguje na výrazně nižší úrovni, než je jejich kapacita.

Odhad škod je podle Ustenka, jehož citovala agentura Reuters, „velmi přibližný“. Zahrnuje silnice, mosty, nemocnice, zařízení a další majetek.

Na otázku, jak by bylo možné financovat obnovu, Ustenko odpověděl, že část by mohla pocházet z ruských aktiv, která jsou zmrazena po celém světě. Mezi ty patří i aktiva ruské centrální banky mimo Rusko paralyzovaná západními sankcemi.

Trestu neujdete, i Rusové vás budou nenávidět, vzkázal Zelenskyj šiřitelům propagandy

Válka na Ukrajině

Ekonomický poradce dodal, že do fondu na obnovu by mohl být převeden i majetek zabavený ruským oligarchům.

„Podívejte, za současných okolností si vedeme, řekl bych, dobře,“ reagoval Ustenko na otázku ohledně odolnosti ukrajinského finančního systému a bankovních platebních operací.

Dodal, že ukrajinské fiskální rezervy v současné době činí asi 27,5 miliardy dolarů, což je méně než před invazí, kdy byly zhruba 30 miliard dolarů.

Navzdory určitému tlaku na hřivnu mají Ukrajinci v oblastech, které nejsou obsazeny ruskými silami, přístup k hotovosti prostřednictvím bankomatů a pokladen v supermarketech bez dlouhých front, které byly zaznamenány v prvních dvou dnech války.

Očima Saši Mitrofanova: Válka je vůl. Stojí před našimi dveřmi

Komentáře

Systémy kreditních karet a dalších elektronických plateb fungují podle Ustenka normálně. „Dokonce i v těch městech, která jsou nyní obklíčena ruskou armádou, mohou (obyvatelé) používat své karty,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám