Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do páteční půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Ukrajinský voják pomáhá vyjmout použitelné součásti ruského obreněného transportéru u Jahidného

Článek

23:41 - Spojené státy začaly s výcvikem ukrajinských vojáků na základnách v Německu, řekl mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby. Souvisí to s použitím nových zbraní, které Západ posílá na Ukrajinu, aby se mohla bránit před Ruskou agresí. Chování Rusů na Ukrajině je kruté a ruský prezident Vladimir Putin je mravně zkažený, řekl Kirby.

Američané učí Ukrajince ovládat těžké zbraně na základnách v Německu

Evropa

22:22 - Ruský prezident Vladimir Putin diskutuje o myšlence navázat ruský rubl na zlato a další komodity. Uvedl to v pátek Kreml. Podle vlivného představitele ruských bezpečnostních složek by navázání rublu na zlato posílilo suverenitu ruského finančního systému, který se dostal pod tlak v důsledku západních sankcí uvalených na Rusko kvůli útoku na Ukrajinu.

21:27 - V Kyjevské oblasti byl objeven další hromadný hrob s těly 900 civilistů. Podle agentury Unian to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s představiteli polských médií.

Prohlásil také, že ruské síly pálily těla zabitých v mobilních krematoriích, což ztíží vyšetřování zločinů, a že nikdo neví, kolik lidí na Ukrajině dohromady zemřelo.

20:38 - Riziko, že mírové rozhovory s Ruskem skončí, je podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vysoké. Důvodem jsou podle něj akce ruských vojsk.

Riziko, že mírové rozhovory s Ruskem skončí, je vysoké, řekl Zelenskyj

Zahraniční

20:24 - Ruská armáda zasáhla raketami odpalovanými ze vzduchu 38 ukrajinských cílů, včetně skladu paliva ve Volném Poli a radarové stanice v oblasti Pečeněgy, oznámil to Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany.

20:04 - Ukrajinská fotbalová reprezentace odehraje první zápas od únorové invaze ruských vojsk 11. května proti Borussii Mönchengladbach. Utkání bude mít charitativní podtext, ale také bude sloužit jako příprava před červnovým play off o postup na mistrovství světa.

19:30 - Ukrajina a desítky dalších zemí vyzvaly šéfa evropské sekce Světové zdravotnické organizace, aby svolal naléhavé zasedání věnované zdravotním dopadům ruské invaze na Ukrajinu.

18:43 - Ruští uživatelé žalují americkou technologickou společnost Apple za ukončení provozu platební služby Apple Pay v Rusku. Žaloba podaná u moskevského soudu požaduje pro spotřebitele dotčené tímto krokem odškodné ve výši 90 milionů rublů (zhruba 30 milionů Kč).

Rusové žalují Apple za ukončení provozu v zemi. Chtějí odškodné 90 milionů rublů

Internet a PC

18:20 - Německá vláda zvažuje, že Ukrajině poskytne několik samohybných houfnic PzH 2000. Informoval o tom list Welt am Sonntag, podle něhož by tento německý příspěvek k obraně před ruskou agresí mohl být součástí většího balíku, v jehož rámci zbraně pošlou i Nizozemsko a Itálie.

17:56 - Spojené státy nevěří, že by přes výhrůžky znějící z Moskvy existovalo riziko, že Rusko použije jaderné zbraně, řekl dnes agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z amerického ministerstva obrany. V ohrožení podle něj není ani území Severoatlantické aliance.

USA nevěří, že Rusové použijí jaderné zbraně

Zahraniční

17:36 - Podomácku vyrobená munice z dronu vlétla střešním oknem do auta, které se snažili ukrást ruští vojáci. Informaci přinesla internetová televize Trucha.tv.

17:16 - Německo plánuje, že od června zvýší sociální dávky pro ukrajinské uprchlíky. Předloha počítá s tím, že běženci budou pobírat stejnou pomoc, jako kdyby se jednalo o německé nezaměstnané, napsal server deníku Deutsche Welle. Základní sazba pro dospělého je 449 eur (11 225 korun).

Německo plánuje dávat uprchlíkům z Ukrajiny 11 tisíc

Evropa

16:41 - Ukrajina a desítky dalších zemí vyzvaly šéfa evropské sekce Světové zdravotnické organizace (WHO), aby svolal naléhavé zasedání věnované zdravotním dopadům ruské invaze na Ukrajinu. Uvedla to agentura Reuters.

16:22 - Odbory budou nabízet členství pracovníkům z Ukrajiny, řekl předseda ČMKOS Josef Středula. ČMKOS žádá víc kontrol zaměstnávání běženců i překlad předpisů do ukrajinštiny.

Odbory chtějí lákat Ukrajince do svých řad

Válka na Ukrajině

16:09 - Na Ukrajině byl zabit 22letý bývalý člen americké námořní pěchoty, který pomáhal ukrajinské armádě v obraně proti ruské invazi, řekli americkým médiím jeho nejbližší. Jednalo by se o první smrt Američana přímo zapojeného do války zahájené Ruskem před více než dvěma měsíci, napsala agentura AP.

16:07 - Británie letos vyšle na 8000 vojáků na sérii vojenských cvičení v zemích východní Evropy, v Pobaltí a ve Finsku. Britské jednotky se na jaře a v létě vydají například do Polska, Severní Makedonie nebo Estonska, nasazeno bude i sedm desítek tanků a více než stovka obrněných vozidel, oznámilo v pátek ministerstvo obrany.

15:29 - Zhruba desítka obcí v Polsku nedostává plyn. Odebíraly ho od firmy Novatek, která se ocitla na polském sankčním seznamu.

15:25 - Kontrolní stanoviště v ruské Kurské a Brjanské oblasti nedaleko hranic s Ukrajinou se stala terčem minometného ostřelování.

Rusko hlásí ostřelování kontrolních stanovišť u hranic s Ukrajinou

Zahraniční

15:15 - Norská vláda se rozhodla připojit k sankcím EU a uzavřít pozemní hranici pro kamiony z Ruska a přístavy pro ruské lodě.

15:09 - Česká republika dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun. Podrobnosti o dodávkách ministerstvo obrany nezveřejňuje.

14:50 - Oděsu čeká dlouhý zákaz vycházení. Začne platit od neděle 1. května od 22:00 a skončí 3. května v 05:00.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři vynášejí z trosek budovy v Kyjevě tělo novinářky Svobodné Evropy.Video: Reuters

14:41 - Švédská metropole Stockholm se rozhodla přejmenovat část parku, který sousedí s ruským velvyslanectvím, na náměstí Svobodné Ukrajiny (Fria Ukrainas plats).

14:36 - Kvůli nedostatku pohonných hmot by obyvatelé Kyjeva neměli jezdit soukromými vozy, vyzývá vedení ukrajinské metropole.

14:07 - Ruská státní televize pokračuje ve vyhrocování rétoriky vůči Západu, který začíná na Ukrajinu dodávat těžké zbraně. V jedné diskusi se rozohnil ruský poslanec Alexej Žuravljov, který navrhoval vyřešit problémy se Západem čerstvě otestovanou raketou Sarmat.

V Paříži je sarmat za 200 sekund. Ruský poslanec by chtěl střílet na evropské metropole

Zahraniční

13:51 - Od začátku ruské invaze opustilo Ukrajinu přes 5,4 milionu lidí, informoval Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

13:29 - Portál Nexta zveřejnil nové snímky činžáku v centru Kyjeva, který ve čtvrtek zasáhla ruská raketa.

13:24 - Ruští hackeři provedli takzvané DDoS útoky na weby řady rumunských institucí. V jejich důsledku tak na několik hodin nebyly v provozu stránky úřadu vlády, pohraniční stráže, státních drah CRF či jedné z rumunských bank. Informovala o tom dnes agentura APA, podle níž se k útokům přihlásila proruská skupina Killnet. Stejnému uskupení se přičítá také nedávné napadení webů několika institucí v Česku.

Kybernetická kanonáda proti Česku pokračuje. Hackeři sestřelili web ČT24

Bezpečnost

12:44 - Norsko uzavře své hranice a přístavy pro ruské kamiony a lodě. Připojí se tím k sankcím, které na Moskvu uvalila Evropská unie kvůli invazi Ruska na Ukrajinu. Ruské rybářské lodě, které často se svými úlovky přistávají v přístavech na severu Norska, dostanou výjimku.

12:35 - Na jih Ukrajiny dorazil systém protivzdušné obrany S-300, který Kyjevu na začátku dubna darovalo Slovensko, napsal s odvoláním na ukrajinské vzdušné síly list Ukrajinska pravda. Systém je podle něj už nasazen v bojových misích.

12:05 - Obětí, kterou o život připravil čtvrteční útok ruských raket na Kyjev, byla podle informací Rádia Svoboda novinářka Vira Hyryčová. „Tělo zemřelé bylo ráno 29. dubna nalezeno pod troskami," napsala stanice. Novinářka v kyjevské redakci začala pracovat v únoru 2018, předtím působila v předních ukrajinských televizních stanicích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranáři vynášejí z trosek budovy v Kyjevě tělo novinářky Svobodné Evropy.Video: Reuters

11:39 - Polsko posílá na Ukrajinu více než 200 tanků T-72, uvedl v pátek Polský rozhlas. Tento typ tanků byl nejvyužívanější v zemích někdejšího komunistického vojenského bloku Varšavská smlouva a ukrajinská armáda ho v současnosti nasazuje ve válce s Ruskem.

10:24 - Rusko potvrdilo, že provedlo raketový útok na Kyjev v době návštěvy šéfa OSN, uvedla AFP. Podle starosty si nálet vyžádal nejméně jednu oběť.

Rusko potvrdilo, že poslalo rakety na Kyjev v době, kdy tam byl šéf OSN

Evropa

9:56 - Kontrolní stanoviště v ruské Kurské oblasti nedaleko hranic s Ukrajinou se ráno stalo terčem minometného ostřelování. Podle agentury TASS o tom informoval gubernátor regionu Roman Starovojt. Při incidentu, který si nevyžádal žádné oběti, podle něj ruští vojáci a pohraničníci palbu opětovali.

9:44 - Britská nevládní organizace Presidium Network informovala, že ruští vojáci na Ukrajině zadrželi dva dobrovolníky, kteří pro ni pracují. Na starosti měli rozdělování humanitární pomoci.

9:20 - Po včerejších ruských útocích na ocelárnu Azovstal utrpělo téměř sto ukrajinských vojáků zranění, informuje Ukrajinska Pravda. Jeden voják byl během ostřelování zabit.

8:36 - Kyjev doufá, že se v pátek podaří evakuovat civilisty z oceláren Azovstal, které se nacházejí na jihu ukrajinského přístavního města Mariupol zničeného ruskými invazními silami. S odkazem na kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom píše agentura Reuters.

7:25 - V okupovaném Doněcku hoří sklad pohonných hmot. Záběry zveřejnil server Nexta.

7:20 - Bitva o Donbas zůstává hlavním strategickým cílem Ruska, aby dosáhlo svého deklarovaného cíle zajistit si kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí. Ve své poslední zprávě k situaci na Ukrajině to dnes uvedlo britské ministerstvo obrany.

6:55 - Negativní zkušenost s městskou hromadnou dopravou v průběhu svého pobytu v Praze pro Novinky popsala ukrajinská uprchlice Darja T.

„Takovou spodinu já nepovezu.“ Ukrajinská uprchlice si v Praze vyslechla urážky od řidiče autobusu

Válka na Ukrajině

6:14 - Spojené království vyšle ke spojencům do Evropy na 8 tisíc vojáků. Cílovými zeměmi by mohl být široký pás zemí od Finska až po Makedonii. Informovala o tom britská stanice Sky News.

5:41 - Za nedávným útokem na novináře a nositele Nobelovy ceny míru Dmitrije Muratova se směsí červené barvy a acetonu stojí ruská tajná služba, domnívá se americká administrativa.

5:25 - MAAE prověřuje informaci ukrajinských úřadů o dřívějším přeletu rakety přímo nad Jihoukrajinskou jadernou elektrárnou. Kyjev agenturu nyní informoval o tom, že letící střelu zaznamenal 16. dubna kamerový systém.

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám