Hlavní obsah

Rusové žalují Apple za ukončení provozu v zemi. Chtějí odškodné 90 milionů rublů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští uživatelé žalují americkou technologickou společnost Apple za ukončení provozu platební služby Apple Pay v Rusku. Žaloba podaná u moskevského soudu požaduje pro spotřebitele dotčené tímto krokem odškodné ve výši 90 milionů rublů (zhruba 30 milionů korun), napsala agentura Reuters.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Apple v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu pozastavil na začátku března prodej všech svých výrobků v Rusku a omezil fungování Apple Pay a dalších služeb v zemi.

Podle žaloby přerušení služby Apple Pay omezilo funkčnost přístrojů společnosti Apple prodaných na ruském trhu, a snížilo tak jejich hodnotu.

Apple podle žaloby svým postupem poškodil práva spotřebitelů. Požadované odškodné zahrnuje mimo jiné kompenzaci za „morální újmu“ způsobenou ruským občanům.

Apple Pay už v ruském systému Mir nefunguje

Internet a PC

Odškodné by se mohlo ještě zvýšit, protože k žalobě se mohou připojit další uživatelé. Žaloba rovněž požaduje, aby Apple fungování služby Apple Pay pro ruské uživatele obnovil.

Žalobu podala advokátní kancelář Černyšov, Lukojanov a partneři. Ta stojí rovněž za podobnou žalobou na americkou streamovací společnost Netflix, která na počátku března ukončila v Rusku provoz.

Reklama

Výběr článků

Načítám