Hlavní obsah

Rusko potvrdilo, že poslalo rakety na Kyjev v době, kdy tam byl šéf OSN

Moskva
Aktualizováno

Rusko v pátek potvrdilo, že provedlo raketový útok na Kyjev v době, kdy tam byl na jednání generální tajemník OSN António Guterres, uvedla AFP. Podle kyjevského starosty Vitalije Klička si nálet vyžádal nejméně jednu oběť.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Kyjev dopadly dvě střely, jedna zasáhla obytnou budovuVideo: Reuters

 
Článek

„Záchranáři pokračují v prohledávání trosek rezidenční budovy, kterou včera zasáhla raketa, a právě objevili ostatky zabitého člověka,” řekl v pátek novinářům kyjevský starosta Kličko. Další lidé při útoku na předměstí ukrajinské metropole utrpěli zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vynášejí z trosek budovy v Kyjevě tělo producentky Svobodné EvropyVideo: Reuters

Ukrajinský server Pravda napsal, že se měla obětí raketového útoku stát produkční rádia Svobodná Evropa.

Informaci následně potvrdila i Svobodná Evropa. „Tělo zemřelé bylo ráno 29. dubna nalezeno pod troskami,” napsala stanice. Novinářka v kyjevské redakci začala pracovat v únoru 2018, předtím působila v předních ukrajinských televizních stanicích.

„Redakce Rádia Svoboda vyjadřuje soustrast rodině Viry Hyryčové a bude na ni vzpomínat jako na jasného a dobrého člověka, opravdovou profesionálku,” uvedla stanice.

Vysoce přesný úder

Ruské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že „provedlo vysoce přesné údery na továrnu, která sloužila k výrobě raket“. Podle mluvčího Igora Konašenkova šlo o výrobní podnik Artem.

Zpravodaj deníku The Guardian uvedl, že závod Artem byl v době útoku prázdný, neboť byl vyklizen ještě před zahájením ruské invaze. Čtvrteční nálet však podle něj zasáhl také obytný dům.

Dvě až pět raket

Dvě ruské střely zasáhly ve čtvrtek večer širší centrum Kyjeva, informaci ukrajinských médií potvrdil ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Týž den přitom Kyjev navštívil generální tajemník OSN António Guterres a také bulharský premiér Kiril Petkov. Deset lidí bylo při útoku zraněno. Jiné zdroje podle serveru France 24 hovoří o pěti zraněných a až pěti raketách.

Moskva v prohlášení výslovně neuvedla, kdy přesně útoky provedla, jelikož ale žádné jiné rakety v uplynulých hodinách na ukrajinskou metropoli nepřilétly, vyplývá z toho potvrzení úderu právě v době návštěvy obou osobností.

Širší centrum Kyjeva zasáhly ruské rakety s plochou dráhou. Ve městě byl zrovna šéf OSN

Válka na Ukrajině

Mluvčí generálního tajemníka Spojených národů krátce po útoku uvedl, že je jeho šéf po útoku v pořádku, nicméně v šoku.

Guterres krátce před cestou do Kyjeva navštívil Moskvu, kde jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Dlouhý stůl opět na scéně. Putin ho využil pro jednání s šéfem OSN

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám