Hlavní obsah

Odbory chtějí lákat Ukrajince do svých řad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborové organizace budou nabízet členství v odborech pracovníkům z Ukrajiny. Odboráři žádají po ministerstvu práce posílení kontrol zaměstnávání příchozích a překlad pracovní legislativy do ukrajinštiny. Na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to řekl její dosavadní předák Josef Středula.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČMKOS Josef Středula

Článek

„Žádáme, aby nebyly žádné rozdíly mezi českými, ukrajinskými a jinými zaměstnanci. Pokusíme se jim nabídnout i členství v odborech, samozřejmě. To první ale je, aby měli (ukrajinští pracovníci) důstojný přístup,“ uvedl na sjezdu Středula.

Podle něj je nutné posílení kontrol a personálu inspekce práce. „Dodržování bez kontroly nebude fungovat,“ míní předák.

Ministerstvo vnitra dosud vydalo lidem z Ukrajiny přes 316 000 ochranných víz. Zhruba dvě pětiny dostaly děti, tři čtvrtiny dospělých tvoří ženy. Podle statistik úřadu práce podniky a instituce v Česku zaměstnávaly na konci února 86 870 Ukrajinek a 122 788 Ukrajinců.

Ukrajinky našly práci v jihlavské prádelně. Pomohly nahradit ty, kteří odešli za covidu

Domácí

Na konci března mělo v ČR zaměstnání 101 714 žen a 136 310 mužů z Ukrajiny. V březnu tak meziměsíčně počet ukrajinských sil vzrostl téměř o 28 400. Zaměstnavatelé mají na nahlášení přijatých 30 dnů.

Kolik lidí z Ukrajiny je nyní v odborech, Středula neupřesnil. Řekl, že ve svazech ČMKOS pracovníci z ciziny jsou. „Zapojují se, není to nic masového,“ uvedl odborový předák.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) opakovaně řekl, že se na zaměstnávání lidí z Ukrajiny inspekce práce zaměří. Šéf resortu pohrozil sankcemi za nerovné zacházení. Podle vládní strategie ke zvládnutí integrace příchozích by se inspektoráty práce měly posílit o 45 míst.

Výstup proti agenturám

Odbory varují před zneužíváním uprchlíků z Ukrajiny, mluví o případech „mafiánských praktik“ při zaměstnávání. Žádají, aby agentury práce měly zákaz práci lidem z Ukrajiny i jiných zemí mimo EU zajišťovat.

Polsko a Česko chtějí společně požádat EU o peníze na uprchlíky

Domácí

S kontrolami souhlasí i zaměstnavatelé. „Jsme pro všechny kontroly, abychom zlikvidovali zastřené agentury práce, které nemají ani certifikaci. Ať jim je odebrána možnost podnikat a mají postihy a sankce, protože kazí renomé všem podnikatelům,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Odboráři na tripartitě vedle zákazu agentur požadovali také to, aby ministerstvo práce nechalo přeložit pracovní právo do ukrajinštiny a zveřejnilo ji na webu. „Výsledek je nula. Nejsme schopni (Česko) od 24. února přeložit českou pracovněprávní legislativu do ukrajinštiny. Je to neuvěřitelný výsledek nečinnosti. Stačí jedno rozhodnutí v řádu statisíců korun,“ kritizoval na tiskové konferenci Středula.

Reklama

Výběr článků

Načítám