Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Starší příspěvky z online reportáže z války na Ukrajině.

Foto: Serhii Nuzhnenko, Reuters

Ukrajinský voják nedaleko luhanské oblasti.

Článek

23:28 - Evakuace z Luhanské oblasti byla přerušena poté, co hlavní tah mezi Luhanskem a Bachmutem bombarduje ruská armáda. Oznámil to guvernér oblasti Serhij Hajdaj.

23:02 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že při sobotním ruském útoku na školu v obci Bilohorivka zahynulo asi šedesát lidí.

Zelenskyj: Po útoku na školu zemřelo v krytu 60 lidí

Válka na Ukrajině

22:43 - Na Oděský region na jihu Ukrajiny opět dopadlo několik raket. Jedna žena byla zraněna, protože jedna ze střel zasáhla její dům. Šest měst je bez proudu.

21:53 - Do Záporoží přijely autobusy s lidmi evakuovanými z jihovýchodu Ukrajiny. Jsou mezi nimi prý také civilisté z mariupolského Azovstalu, píše Reuters.

21:12 - Rusové zaměřili svou hlavní snahu na zničení ukrajinské letecké infrastruktury. Ničí letiště, aby ukrajinským strojům, včetně dronů Bayraktar, zabránili v akci. Uvedl to ve zprávě ukrajinský generální štáb.

Rusové se soustředí na ničení letišť, chtějí znemožnit útoky bayraktarů

Válka na Ukrajině

20:02 - Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že na nádraží poblíž východoukrajinského města Soledar ruské střely zničily zbraně a vojenské vybavení, které Ukrajině dodaly Spojené státy a další západní země. Uvedla to agentura Reuters. Údaje podobného druhu nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

19:35 - Ruské ostřelování zasáhlo ropnou rafinérii v městě Lysyčansk na východě Ukrajiny a poškodilo výrobní zařízení. Podle agentury Reuters o tom na sociální síti Telegram informoval gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

19:32 - USA uvalily sankce na vedení Gazprombank a tři ruské televizní stanice. Američanům také zakázaly poskytovat Rusům účetní a poradenské služby.

USA uvalily sankce na vedení Gazprombank

Ekonomika

18:31 - Německo má podle kancléře Olafa Scholze historickou povinnost pomoci Ukrajině v boji proti ruské agresi. Němce ale ujistil, že nezavede zemi a NATO do války.

Scholz: Německo má historickou povinnost pomoci Ukrajině

Válka na Ukrajině

18:19 - Představitelé zemí skupiny G7 se zavázali ukončit závislost na ruské ropě, buď úplným zákazem, nebo postupným ukončením dovozu, uvedl Bílý dům.

Země G7 ukončí závislost na ruské ropě

Ekonomika

17:26 - Maďarsko blokuje dohodu na embargu pro dovoz ruské ropy, a to i přesto, že si ze zákazu vyjednalo výjimku.

Maďarsko blokuje dohodu o embargu na ruskou ropu, i když by mělo výjimku

Ekonomika

16:59 - Ukrajinská armáda se stáhla z města Popasna, o které v posledních týdnech sváděla těžké boje s ruskými silami. Oznámil to gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj, podle nějž bylo město zcela zničeno.

„Naši vojáci se z Popasny stáhli do předem připravených opevněných pozic za městem,“ prohlásil gubernátor Hajdaj v ukrajinské televizi. „Město bylo více než dva měsíce ostřelováno a bylo prakticky srovnáno se zemí,“ dodal.

16:52 - Členové irské rockové skupiny U2 dnes nečekaně zahráli ve stanici kyjevského metra, která nyní slouží jako kryt. Hudebníky do ukrajinské metropole pozval prezident Volodymyr Zelenskyj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zpěvák U2 Bono koncertoval v kyjevském metru.Video: Reuters

16:17 - Na náměstí Republiky v centru Prahy se sešlo asi 500 lidí na demonstraci proti české vládě a jejímu postoji ke konfliktu na Ukrajině. Účastníci na akci přinesli mimo jiné sovětskou vlajku či transparenty a vlajky s nápisy proti Severoatlantické alianci (NATO).

Demonstrace na náměstí Republiky v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

16:15 - Irpiň u Kyjeva překvapivě navštívil kanadský ministerský předseda Justin Trudeau. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na starostu města.

15:38 - Americká první dáma Bidenová podle AP nečekaně navštívila Ukrajinu, blízko hranic se Slovenskem se sešla s manželkou prezidenta Volodymyra Zelenského.

Americká první dáma nečekaně přijela na Ukrajinu

Evropa

15:14 - V Rusku vidíme obyčejný fašismus, znovu propukl tam, odkud dříve nejhlasitěji zněla slova o antifašismu, řekl při pietě v Praze velvyslanec Ukrajiny.

15:01 - Ukrajinci v neděli zveřejnili záběry zachycující zničení helikoptéry v oblasti Hadího ostrova v Černém moři. Video převzala a rozeslala agentura Reuters. Není však jasné, o čí vrtulník se jednalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sestřelený vrtulník na Hadím ostrověVideo: Reuters

13:51 - Ruský prezident Vladimir Putin zaslal v den výročí konce druhé světové války blahopřání Ukrajincům. Učinil tak v situaci, kdy Rusko proti Ukrajině vede útočnou válku, kterou zahájilo 24. února vojenskou invazí.

Putin Ukrajincům poblahopřál ke Dni vítězství

Evropa

13:05 - Británie poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 1,3 miliardy liber (38 miliard korun). Před nedělním virtuálním summitem zemí skupiny G7 to oznámilo britské ministerstvo financí.

12:01 - Ukrajinské velení oznámilo, že Rusko od začátku agrese přišlo mimo jiné o 25 500 vojáků, 1130 tanků, 2741 obrněných vozidel, 1961 nákladních automobilů, 86 protiletadlových kompletů, 156 vrtulníků a 199 letadel. Čísla není možné ověřit, ruská strana ztráty nekomentuje.

10:34 - Podle ukrajinské generální prokuratury zahynulo kvůli akcím ruské armády na Ukrajině 225 dětí. Dalších 413 bylo zraněno. Údaje nezahrnují oběti v místech, kde probíhají boje, a v okupovaných oblastech.

9:58 - Rusko tvrdí, že zničilo ukrajinskou válečnou loď, korvetu typu Projekt 1241 a u Hadího ostrova sestřelilo dva ukrajinské bombardéry Su-24 a jeden vrtulník.

Zelenskyj přirovnal Rusy k nacistům a vyslal vzkaz Putinovi

Evropa

9:47 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil projev natočený ke Dni vítězství. Mimo jiné konstatoval, že zlo se vrátilo. Sice s jinými hesly, v jiné podobě, ale se stejným účelem.

7:39 - Rusko pokračuje v ofenzivě na východě Ukrajiny a připravuje se na útok u Izjumu, uvedl ukrajinský generální štáb. Trvá podle něj i blokáda Azovstalu.

Ve sklepení školy v Bilohorivce zůstaly pod troskami desítky lidí

Válka na Ukrajině

7:35 - Rusko stojí každý den agrese proti Ukrajině odhadem 900 milionů dolarů. Napsal to časopis Newsweek s tím, že jde o náklady na mzdy vojáků, techniku i tisíce kusů munice.

Válka stojí Rusko podle odhadu 900 milionů dolarů denně

Válka na Ukrajině

6:27 - Ukrajinské jižní vojenské velitelství oznámilo, že za pomoci dronů se podařilo v Černém moři u Hadího ostrova zničit dvojici ruských hlídkových člunů třídy Raptor a další poškodit.

6:18 - Jihoukrajinskými městy Oděsa a Mykolajiv v noci na neděli otřásly silné exploze, napsala s odvoláním na svědky agentura Unian. Zatím není jasné, co výbuchy způsobilo, ani zda jsou v zasažených městech oběti. Po celé zemi se zároveň rozezněly protiletecké sirény.

Souhrn dění na Ukrajině do sobotní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám