Hlavní obsah

Putin Ukrajincům poblahopřál ke Dni vítězství

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal v den výročí konce druhé světové války blahopřání Ukrajincům. Učinil tak v situaci, kdy Rusko proti Ukrajině vede útočnou válku, kterou zahájilo 24. února vojenskou invazí.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin na jednání s generálním sekretářem NATO Antóniem Guterresem

Článek

„Milí přátelé a veteráni, srdečně vám blahopřeji ke Dni vítězství, našemu společnému velkému svátku,“ uvedl Putin na začátku svého poselství, které bylo zveřejněno na stránkách ruského velvyslanectví na Ukrajině i na webu Kremlu.

Putin v něm zároveň Ukrajince vyzval, aby se postavili snahám rozdmýchat etnické spory a oživit fašistickou ideologii. Právě údajným vzedmutím fašismu na Ukrajině Rusko mimo jiné ospravedlňuje vpád do sousední země.

Šéf CIA: Putin stále věří, že vystupňováním tlaku dosáhne svého

Amerika

„Naší povinností je chránit pravdu o zásadních událostech společné historie, čelit jakýmkoliv pokusům o vnášení mezietnických sporů a fašistické ideologie. Jsem přesvědčený, že národy Ruska a Ukrajiny by měly střežit tradici bratrského přátelství a vzájemnou podporu odkázanou našimi otci a dědy, která nám pomohla společně dosáhnout slavného vítězství,“ vzkázal Putin Ukrajincům v den, kdy si Evropa připomíná porážku nacistického Německa a konec druhé světové války.

Řada ukrajinských veteránů druhé světové války i přeživších holokaustu paradoxně přišla o život v důsledku ruské agrese vůči Ukrajině.

Přežila holocaust. Smrt našla v podzemním úkrytu

Válka na Ukrajině

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Putin přímo neoslovil, povšimla si agentura TASS.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to vysvětlil tím, že Moskva Zelenského nepovažuje za ukrajinského prezidenta, tím je prý oficiálně stále Petro Porošenko, protože Zelenskyj oficiálně nikdy nepřevzal úřad.

Zelenskyj přirovnal Rusy k nacistům a vyslal vzkaz Putinovi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám