Hlavní obsah

Zelenskyj přirovnal Rusy k nacistům a vyslal vzkaz Putinovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v těžkými boji zdevastované Boroďance u Kyjeva nahrál videoposelství k příležitosti výročí konce druhé světové války. Rusko v něm přirovnával ke třetí říši a Putinův režim k nacismu. Ruskému prezidentovi vzkázal, že ho úkryt v bunkru nezachrání. V neděli na to upozornil server Ukrajinska Pravda.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v zelené flísové bundě

Článek

„Když letos říkáme ‚už nikdy víc‘, myslíme tím něco jiného než dřív. Když slyšíme ‚už nikdy víc‘, vnímáme to jinak. Zní to krutě a zraňuje nás to. Není to utvrzení, ale otázka. Říkáte, že nikdy víc? Řekněte to Ukrajině,“ obrací se na světové společenství ukrajinský prezident, přičemž za ním je vidět silueta zničených domů v Boroďance.

Rusko se podle Zelenského snaží zopakovat hrůzy druhé světové války, a dokonce je překonat. Hodlá prý spáchat vůbec nejhorší zlo v lidských dějinách.

„A zlo se nemůže skrývat v bunkru věčně,“ dodal ukrajinský prezident evidentně směrem ke svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Šéf Kremlu od začátku ruské invaze na Ukrajinu, která začala 24. února, příliš nevystupuje na veřejnosti a objevují se zprávy, že tráví mnoho času v krytu.

Zelenského khaki bunda se vydražila za 2,6 milionu korun

Koktejl

Zelenskyj ve svém videoposelství vyjádřil naději v brzké vítězství Ukrajiny. Zima, která začala 24. února, podle něj přešla v současné jaro, pokračující i nyní 8. května, a brzy ji rozpustí ukrajinské slunce, předpověděl ukrajinský prezident poeticky.

Zelenskyj si Boroďanku nevybral náhodou. Jedná se o místo, kde po ruské okupaci probíhaly tuhé boje, a městské sídlo, které je prakticky předměstím Kyjeva, při nich bylo téměř zničeno.

Organizace Amnesty International v pátek vydala zprávu, v níž uvádí, že shromáždila dostatek nezvratných důkazů o tom, že se Rusové na Ukrajině dopustili válečných zločinů a zmiňuje v nich kromě Buče a dalších míst i Boroďanku.

Zelenskyj a Steinmeier si to vyříkali

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám