Hlavní obsah

Americká první dáma nečekaně přijela na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Manželka prezidenta Spojených států Jill Bidenová v neděli nečekaně navštívila Ukrajinu. Přicestovala tam ze Slovenska, kde byla na oficiální návštěvě.

První dáma USA Jill Bidenová se setkala s Olenou ZelenskouVideo: AP

 
Článek

Podle slovenské televize TV Joj a regionálního deníku Korzár překročila pancéřová limuzína Bidenové nečekaně ukrajinské hranice. Z bezpečnostních důvodů nebyly sděleny žádné další podrobnosti.

Podle agentury Reuters se Bidenová v Užhorodu sešla s manželkou ukrajinského prezidenta Olenou Zelenskou. Bylo to poprvé od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu, kdy se manželka prezidenta Zelenského objevila na veřejnosti.

První dámy se setkaly ve škole, která slouží jako dočasné útočiště pro uprchlíky z jiných částí země. „Chtěla jsem přijet v Den matek. Domnívala jsem se, že je potřebné ukázat ukrajinskému lidu, že tato válka se musí zastavit, že je brutální a lid Spojených států stojí na straně lidu Ukrajiny,“ řekla Bidenová.

Zelenská poděkovala první dámě USA za „odvážný čin“ a její návštěvu vysoce ocenila. „Rozumíme, co je potřeba k tomu, aby první dáma USA přijela sem v čase války, kdy jsou každý den vojenské akce, kdy každý den znějí sirény, dokonce i dnes,“ uvedla Zelenská.

Foto: Pool, Reuters

První dáma USA Jill Bidenová nečekaně navštívila Ukrajinu, sešla se s manželkou ukrajinského prezidenta Olenou Zelenskou.

Na Slovensku před tím první dáma Spojených států vyjádřila podporu a uznání dobrovolníkům a zástupcům krizového centra pro uprchlíky v Košicích.

Americká první dáma navštívila v Košicích uprchlíky z Ukrajiny

Evropa

Podle informací slovenských médií se Bidenová se Zelenskou setkaly v Užhorodu. Americká první dáma na Ukrajině pobyla asi dvě hodiny. Nyní už je zpátky na Slovensku. Z Košic poletí do Bratislavy, kde se má setkat se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a následně odletí zpět do Spojených států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám