Hlavní obsah

USA uvalily sankce na vedení Gazprombank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy v neděli uvalily sankce na 27 členů vedení banky Gazprombank. Přes účty této banky proudí do Ruska platby za plyn.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Opatření proti vedoucím pracovníkům Gazprombank jsou první, která se týkají obřího ruského vývozce plynu, protože Spojené státy a jejich spojenci se zatím vyhýbají krokům, které by mohly vést k přerušení dodávek plynu do Evropy.

„Toto není úplný blok. Nezmrazujeme aktiva Gazprombank ani nezakazujeme žádné transakce s Gazprombank,“ vysvětlil novinářům představitel administrativy amerického prezidenta Joea Bidena. „To, co signalizujeme, je, že Gazprombank není bezpečným útočištěm, a proto uvalujeme sankce na některé z jejích vrcholných obchodních manažerů,“ uvedl.

Nové sankce mají podle agentury Reuters především zvýšit tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kromě vedení Gazprombank se týkají také tří ruských televizních stanic. Američanům navíc vláda zakázala poskytovat Rusům účetní a poradenské služby.

Země G7 ukončí závislost na ruské ropě

Ekonomika

Spojené státy na sankční seznam zařadily také osm vedoucích pracovníků banky Sberbank, která drží třetinu ruských bankovních aktiv. Přidaly na něj i Mezinárodní investiční banku (MIB) a jejích deset dceřiných společností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám