Hlavní obsah

Británie odmítla udělit 13leté Ukrajince vízum, ta musela zpátky do ostřelovaného města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie odmítla udělit 13leté Ukrajince vízum pro vstup na své území, protože necestovala s rodiči, ale se svou dospělou sestrou. Dívka se tak musela vrátit na Ukrajinu do svého domovského města, které nyní obléhají ruští vojáci, informovala stanice ITV s odkazem na britskou poslankyni Tulip Siddiqovou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dívka opustila své rodné město, které stanice ITV nejmenovala, ale podle ní je v současnosti obléháno ruskými silami, společně se svou 18letou sestrou. Rodiče odjet nemohli, jelikož oba podle ITV nasazují ve válce životy: otec v ozbrojených silách a matka jako lékařka.

Britská rodina Falconových ji zasponzorovala v rámci vládního programu „Domovy pro Ukrajinu” (Homes for Ukraine) a dívky si tak mohly zažádat o vízum.

Británie dodá na Ukrajinu raketomety s dostřelem 80 kilometrů

Evropa

Rodiče sepsali prohlášení v ukrajinském a anglickém jazyce, ve kterém starší dceři udělili plnou moc pro vyřizování záležitostí pro tu mladší.

Ministerstvo vnitra vydalo starší dívce vízum do tří týdnů, ale mladší dívce se úřady vůbec neozvaly. „Dočasně žila v 'nebezpečném' ubytování v Černé Hoře,” stojí v článku ITV.

Matka tak musela podniknout riskantní, několik tisíc kilometrů dlouhou cestu, aby svoji uvízlou dceru vyzvedla a odvezla zpátky do válkou svírané Ukrajiny.

Dobrovolníci v Británii musí ubytovat uprchlíky nejméně na půl roku

Válka na Ukrajině

Starší dívka v tuto chvíli v bezpečí v Londýně pokračuje ve studiu distanční formou. Mark Falcon, v jehož rodině nyní žije, uvedl, že se „stydí” za to, jakým způsobem Británie situaci nezvládá. Rodiče dívky jsou prý „šokováni”, že úřady donutily dcery rozdělit.

Podívám se na to, slíbil Johnson

Britské ministerstvo vnitra uvedlo, že nemá oprávnění vydávat víza nezletilým, které nedoprovází rodič. Plnoletá sestra zřejmě nestačí. Britská opoziční poslankyně Tulip Siddiquová se na případ zeptala při interpelacích premiéra Borise Johnsona, který slíbil, že ho prošetří.

Nekonečná karavana smrti. Pod troskami domů v Mariupolu bežně nacházejí 50 až 100 těl

Válka na Ukrajině

„Myslíte, že posílat zranitelné děti zpět do válečné zóny je správný přístup?” tázala se Johnsona.

Od začátku války opustilo své domovy na Ukrajině více než 14 milionů lidí, ukazují oficiální statistiky OSN. Asi sedm milionů z toho uprchlo do sousedních zemí a osm milionů je vysídleno v rámci Ukrajiny. Do Británie zatím dorazilo něco málo přes 65 tisíc lidí. Podobné příběhy, jako ten 13leté dívky, nepřinesla britská média poprvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám