Hlavní obsah

Rusové se snaží připojit Záporožskou jadernou elektrárnu ke své síti. Velmi nebezpečné, varuje Naftogaz

– Enerhodar

Ruské síly okupující největší evropskou jadernou elektrárnu v záporožském Enerhodaru se ji snaží odpojit od ukrajinské energetické soustavy a připojit ji k ruské. Velmi nebezpečné, prohlásil generální ředitel ukrajinské státní ropné a plynárenské společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják střežící elektrárnu v Enerhodaru

Článek

„Máme konkrétní obavy o naši největší jadernou elektrárnu, kterou v současnosti okupují Rusové. Víme, že se ji snaží ... odpojit od ukrajinské sítě a připojit ji k ruské,” uvedl Vitrenko v úterý večer ve Washingtonu na zasedání americké Komise pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (CSCE).

Upozornil, že nikdo nemůže zaručit, že takové pokusy nepovedou ke katastrofickým následkům.

Rusko přesouvá z Krymu vojáky a techniku do Záporoží

Evropa

Teď je to naše, oznámili Ukrajincům Rusové

„Už jsme byli svědky barbarského, nemohu to nazvat jinak, přístupu ruských sil ve vztahu k této jaderné elektrárně. Stříleli z tanků na administrativní budovy se všemi kritickými IT systémy... Nikdo si nedokázal představit, že by se dnes mohlo něco takového stát, když celá Evropa už dříve byla na pokraji katastrofy,” připomněl incident z kraje března.

Rusové se chystají likvidovat munici u Záporožské jaderné elektrárny, tvrdí Ukrajinci

Evropa

Server Ukrajinska pravda 12. března uvedl, že Rusové vedení elektrárny informovali, že objekt je nyní ve vlastnictví ruské státní společnosti Rosatom.

Ukrajina může elektřinu vyvážet do Evropy

Vitrenko Západ vyzval k usnadnění vývozu na evropský trh z ukrajinské energetické soustavy, která je v době války v přebytku, podotýká agentura Interfax.

Rusové mučí zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny, tvrdí ukrajinský ministr

Válka na Ukrajině

Podle něj by například Německo mohlo začít dovážet elektřinu vyrobenou v ukrajinských jaderných elektrárnách, i když samo už nechce jádro využívat. Vitrenko tvrdí, že ukrajinská elektřina je v tuto chvíli schopna nahradit 10 miliard metrů kubických ruského plynu. Výhodou takové transakce by navíc podle něj bylo, že by Evropa financovala ukrajinskou armádu a navíc by na tom bezprostředně získala.

Reklama

Výběr článků

Načítám