Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Reuters

Policie evakuuje obyvatele Lysyčansku

Článek

23:11 - Británie odmítla udělit 13leté Ukrajince vízum pro vstup na své území, protože necestovala s rodiči, ale se svojí dospělou sestrou. Dívka se tak musela vrátit na Ukrajinu do svého domovského města, které nyní obléhají ruští vojáci, informovala na svém webu stanice BBC s odkazem na britskou poslankyni Tulip Siddiqovou.

22:29 - Rusko v severní části okupovaného ukrajinského poloostrova Krym rozmístilo raketové komplexy Iskander, uvedl ve středu mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Komplexy se nacházejí u obce Milkovodne, asi osm kilometrů od správních hranic Chersonské oblasti, kterou Rusové ovládli během současné invaze, upřesnil podle agentury Unian mluvčí.

22:07 - Německo pomáhá Ukrajině čelit ruské invazi stejným způsobem jako Spojené státy nebo Británie. V rozhovoru se zahraničními novináři to v Berlíně prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. „Pokud jde o dodávky zbraní, učinili jsme historické rozhodnutí,” řekl Scholz

20:52 - Ukrajinský novinář si vynutil odpověď ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na středeční tiskové konferenci v Ankaře, kde Lavrov jednal se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem. Zeptal se, co z toho, co Rusové ukradli na Ukrajině kromě obilí, už také rozprodali.

Co kradeného už jste prodali? Ukrajinský novinář zkusil zaskočit Lavrova

Evropa

20:28 - Zákonodárce ruské vládní strany Jednotné Rusko Jevgenij Fedorov navrhuje zrušit usnesení o uznání nezávislost Litvy z roku 1991. Tvrdí, že tehdy přijaté rozhodnutí odporovalo sovětské ústavě, a je tím pádem neplatné. Fedorov už návrh na zneplatnění litevské nezávislosti odeslal k projednání do Státní dumy.

Ruský poslanec navrhuje zrušit samostatnost Litvy

Evropa

17:33 - Ruský prezident Vladimir Putin letos bude odpovídat na dotazy diváků v tradičním televizním pořadu Přímá linka nejdříve v červenci, tedy později než bylo původně plánováno. Vysílání s dotazy vybraných novinářů a občanů bylo odloženo na neurčito.

15:55 - Ukrajina a Rusko si předaly těla padlých vojáků, na každé straně šlo o 50 lidí – včetně 37 ukrajinských obránců mariupolských oceláren Azovstal –, uvedlo ve středu na svém webu ukrajinské ministerstvo pro reintegraci dočasně okupovaných území. Výměna se podle resortu odehrála na frontové linii v Záporožské oblasti, přičemž proces navracení těl padlých pokračuje.

14:06 - Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu vidí vůli obnovit diplomatické rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou. Řekl to po dnešním setkání se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.

12:35 - Německý kancléř Olaf Scholz dnes dopoledne telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským o vojenské a humanitární situaci v zemi a o možnostech vývozu ukrajinského obilí. Novinářům to sdělil mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit.

10:32 - Na referendum o připojení k Rusku se chystá i Melitopol, uvedla Rusy dosazená starostka toho druhého největšího města v Záporožské oblasti.

10:21 - Dva Brity a Maročana, kteří padli do zajetí při obraně Mariupolu, začali soudit v samozvané Doněcké lidové republice. Hrozí jim trest smrti za terorismus a žoldnéřskou službu.

Separatisté začali soudit britské vojáky a Maročana bojující v Mariupolu

Evropa

9:54 - Ministři obrany Ruska a Turecka Sergej Šojgu a Hulusi Akar jednali v Ankaře o koridoru v Černém moři pro export zrna z přístavů v Azovském a Černém moři.

Rusko jedná s Tureckem o koridoru pro obilí v Černém moři

Evropa

9:50 - Odminování přístavu v Berďansku bylo ukončeno a jeho fungování bylo obnoveno. První lodě s obilím mohou odplout tento týden, uvedly tamější úřady. Přístav je pod kontrolou ruských sil.

9:41 - Několik regionálních médií v Rusku muselo odstranit seznamy ruských vojáků zabitých ve speciální vojenské operaci, jak Kreml označuje invazi na Ukrajině. Všechna jména média získala z oficiálních prohlášení gubernátorů a starostů, ale okresní soud v Kaliningradské oblasti dospěl k závěru, že spojení různých oznámení do jednoho seznamu porušuje prezidentův výnos o utajení ztrát ruské armády.

9:25 - V úterý vydalo Česko uprchlíkům z Ukrajiny 1053 víz dočasné ochrany, stejně jako před týdnem. Od počátku konfliktu dostalo víza 367 543 běženců.

9:09 - Výkonná rada Světové banky schválila další finanční pomoc Ukrajině, tentokrát za 1,49 miliardy dolarů (34,5 miliardy Kč). Peníze jsou určeny na vyplácení mezd vládním a sociálním pracovníkům.

8:40 - Škoda Auto obnoví v červnu dodávky vozů na Ukrajinu. V počáteční fázi na Ukrajinu doručí vlakem 80 rozložených aut. Zkompletované budou v Solomonovu.

8:30 - Rusko předalo Ukrajincům 210 těl jejich padlých vojáků. Většina zahynula při obraně Mariupolu. Potvrdila to ukrajinská vojenská rozvědka GUR.

7:40 - Spojené státy se svými partnery pracují na dodávce protilodních raket a dálkově ovládaných člunů, uvedl podle Hlasu Ameriky představitel Bílého domu.

USA pracují na posílení obrany ukrajinského pobřeží

Evropa

7:16 - Ukrajinské jednotky hájící město Severodoněck, o které se tvrdě bojuje, odrazily ruský útok na vesnici Ustynivka. Uvedl to ve středu ve své pravidelné svodce ukrajinský generální štáb.

Ukrajinci odrazili ruský útok u Severodoněcku

Evropa

6:27 - Ruské jednotky ostřelovaly během úterý z minometů v Sumské oblasti obce Velykopysarivske, Junakivske, Krasnopilske a Šostkynský obvod Sum. Palba byla vedena z území Ruska.

5:59 - Světová banka oznámila, že na finanční pomoc Ukrajině půjde další 1,49 miliardy dolarů. Schválila to její rada. Celková částka na pomoc tak překročí čtyři miliardy dolarů. Na Ukrajinu zatím byly poslány dvě miliardy.

5:44 - Více než 1000 obránců mariupolského Azovstalu bylo kvůli vyšetřování převezeno na území Ruské federace, řekl agentuře TASS ruský činitel.

V Rusku vyšetřují přes 1000 obránců Azovstalu, do Moskvy převezli i cizince

Evropa

5:37 - Situace na frontě na východní Ukrajině se za poslední den téměř nezměnila. V úterý večer to v pravidelném proslovu k Ukrajincům řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. „Je vidět, že okupanti nevěřili, že odpor bude tak silný,“ uvedl.

Souhrn dění na Ukrajině do úterní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám