Hlavní obsah

Gazprom dodávky plynu do Evropy nezastaví, tvrdí Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vláda nepředpokládá, že státní plynárenská společnost Gazprom zastaví dodávky plynu dalším evropským zákazníkům, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Země, které odmítly platit za plyn v rublech, plyn nedostávají.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ano, už jsou odpojené,“ řekl Peskov na dotaz, jak je to s dodávkami plynu a platbami v novém režimu. Zda společnosti, které nesouhlasily s novými pravidly, plyn i nadále dostávají.

„Systém byl zaveden a funguje. Ti, kteří plyn dostávají, fungují v rámci nového systému, který je předepsán v příslušném dekretu ruského prezidenta,“ řekl Peskov.

ANALÝZA: O co vlastně Rusku jde? Ukrajina má ohromné zásoby plynu

Válka na Ukrajině

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom zastavila veškeré dodávky plynu do Nizozemska, Polska, Bulharska, Finska a Dánska. Tamější společnosti nepřistoupily na platby v rublech, jak požaduje Kreml.

V případě zastavení dodávek ruského plynu do Evropské unie by Česká republika nemohla rychle nahradit obrovský výpadek z jiných zdrojů.

Nedostatek plynu by ohrozil výrobu tepla, dodávky plynu do domácností a firem.

Při kritickém nedostatku plynu v Česku by se dodávky zachovaly jen domácnostem a kritické infrastruktuře, například nemocnicím.

Existuje deset takzvaných odběrových stupňů pro omezování spotřeby. V prvním stupni by se omezily dodávky zákazníkům, kteří mají možnost přejít na jiné palivo.

Reklama

Výběr článků

Načítám