Hlavní obsah

Ukrajinu demoralizuje převaha ruského dělostřelectva. Rozhodnou příští tři týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruská vojska mají na Donbasu na východě Ukrajiny dvacetkrát více děl a čtyřikrát více munice než ukrajinské síly. Takový nepoměr demoralizuje bránící se ukrajinské jednotky, upozornil britský The Independent. Stěžejní budou podle Ukrajinců následující dva až tři týdny. Do té doby by měly přijít dodávky americké vojenské techniky. „Jinak jsme v pr*eli,“ zhodnotil starosta Kramatorsku Oleksandr Hončarenko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Doněcká policie zveřejnila záběry z rozbombardovaného BachmutuVideo: Reuters

 
Článek

Independent citoval blíže neupřesněnou zprávu rozvědky. Ukrajincům podle ní téměř došly zásoby raket do raketometů Směrč a Uragan, které umožňovaly na počátku války ostřelovat ruské síly z větší dálky.

Zbyly jen raketomety Grad a houfnice o maximálním dostřelu 20 až 30 kilometrů, zatímco Rusové dál mohou ostřelovat ukrajinské síly ze vzdálenosti mnoha desítek či dokonce stovek kilometrů.

Rusko má také obrovskou převahu ve vzduchu. Sestřelovat ruské letouny a vrtulníky se prý daří jen vzácně.

Nekonečná karavana smrti. Pod troskami domů v Mariupolu bežně nacházejí 50 až 100 těl

Válka na Ukrajině

Ze západních zemí dodávané protitankové střely Javelin a NLAW sehrály na ukrajinské straně významnou roli v první fázi války, užitečné jsou i teď, ale nehodí se k zásahům proti dalekonosnému dělostřelectvu ruského nepřítele.

Čekání na techniku

Ukrajinská agentura Unian k tomu poznamenala, že dodávky americké vojenské techniky vyžadují čas, nové zásilky by podle Oleksije Arestovyče z prezidentské kanceláře měly dorazit do dvou či tří týdnů.

Tento časový úsek bude podle starosty ukrajinského Kramatorsku (nacházejícího se na Donbasu) Oleksandra Hončarenka stěžejní. „Čím déle to bude trvat, tím více území Rusko získá. Ptáte-li se na můj názor jako starosty města, tak pokud nedostaneme potřebné zbraně do dvou až tří týdnů, jsme v pr*eli,“ řekl reportérovi The New Yorker.

ANALÝZA: O co vlastně Rusku jde? Ukrajina má ohromné zásoby plynu

Válka na Ukrajině

V důsledku nedostatku zbraní trpí Ukrajina velkými ztrátami, což prý oslabuje morálku jednotek, ve kterých stoupá počet dezertérů. Rusové dobře vědí, že množství výkonných zbraní dodávaných Ukrajině ze Západu je zatím nevelké a na frontu se dostává jen pomalu.

Osud našeho Donbasu se ve velké míře rozhoduje v Severodoněcku.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Proto se snaží využít drtivou převahu, dokud ji mají. Ukrajincům podle zprávy rozvědky po několika výměnách zajatců zůstalo 550 zajatých ruských vojáků, zatímco Rusové drží v zajetí na 5600 Ukrajinců, a Moskva požaduje výměnu v poměru 1:1.

Útoky v Doněcké a zbylé části Luhanské oblasti přitom zesilují. Ruské jednotky se stále snaží prolomit obranu Severodoněcku. Město a okolí bombardují dělostřelectvem. Ukrajinské armádě se zatím daří některé útoky odvracet, kontrolují ale pouze okraj města, uvedl generální štáb ukrajinské armády.

Aktuální mapa ruské invaze na Ukrajinu.

Severodoněck je přitom posledním velkým městem v Luhanské oblasti, který Rusové nemají plně pod kontrolou. Podle prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského jsou boje velmi tvrdé a jedná se o jednu z nejtěžších bitev od začátku války.

„Osud našeho Donbasu se ve velké míře rozhoduje v Severodoněcku,“ upozornil.

Ruská armáda pokračovala v bombardování a bojích také v Doněcké oblasti, například u Bachmutu. I v tomto případě Ukrajina tvrdí, že ruské armádě způsobila výrazné ztráty. Podle velení ukrajinské armády se Rusko snaží posílit své jednotky a v Charkovské oblasti opevňuje své obranné pozice. Ve více oblastech pak jeho vojska ostřelují ukrajinská města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ostřelování Charkova.Video: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám