Hlavní obsah

Šokovala mě bezcitnost ruských vojáků k jejich vlastním mužům, říká ukrajinský zpravodajec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnipro

Dima pomáhá od března bránit východ Ukrajiny. Působí ve vzdušné rozvědce (aerorozvidka) praporu Dnipro-1. Během bojů tak mohl pozorovat ruskou taktiku i chování ruských vojáků a sledovat i jejich opovržení k životům vlastních spolubojovníků.

Foto: Reuters

Ruské jednotky v okolí Azovstalu

Článek

„Co mě šokovalo, je bezcitnost ruských vojáků k jejich vlastní mužům,“ řekl Dima Davidu Patrikarakosovi, britskému novináři, televiznímu producentovi a spisovateli, autorovi knih Válka ve 140 znacích (Jak sociální sítě mění konflikty v 21. století) a Jaderný Írán.

Ukázal mu fotografii z dronu, na níž ruští vojáci obědvají ve zbořeném domě poblíž páru těl, která leží v prachu.

„Jedí dvacet metrů od rozkládajících se těl svých kamarádů. Prostě házejí těla svých přátel do zákopů. Někdy je ani nezahazují (hlínou). Našli jsme hrob s 15 vojáky. Trochu je zaházeli, ale to bylo všechno. Nerespektují ani životy svých vlastních kamarádů. Neuvěřitelné,“ uvedl Dima.

Zastaralá taktika lidských vln

Dima je opakovaně zaskočen nepromyšleným ruským postupem, který se projevil při pokusu dobýt letiště u Chersonu.

„Jejich taktika je šílená. Čornobajivka je malé vojenské letiště. Pokusili se jej dobýt sedmnáctkrát, sedmnáctkrát jsme je rozdrtili. A oni pořád přicházejí. Naši vojáci se ptali – to jsou pitomí? Ne, jen neschopní myslet nezávisle. Pouze plní rozkazy. Bez ohledu na to, jak jsou bláznivé.“

Používají sovětskou vojenskou taktiku, která byla zastaralá už před třiceti lety. Ale my jsme studovali boje v Afghánistánu a Izraeli. Věci se změnily,“ dodal Dima.

„Rusko se snaží tlačit masou. Je to jako druhá světová válka s moderní technologií.“

Ruské taktice odpovídá podle Dimy i ukrajinská obrana. „Naše strategie je prostá – zničit tolik cílů, kolik je možné. Ale nemáme zdroje, tak to musíme dělat kreativně.“

Sám byl překvapen, že Rusko napadlo Ukrajinu, protože viděl, jak málo svých jednotek Rusové soustředili poblíž Ukrajiny.

„Nevěřil jsem, že začne válka, protože pro invazi je potřeba početní převaha dva ku jedné. Díval jsem se na hranici na (ruskou) armádu a bylo jasné, že ji nemají. To je bláznivé.“

Z historie jsou známé případy, kdy uspěla při útoku i méně početná armáda. To ale není případ Ruska. „Někdy hraješ poker se špatnou kartou. Rusko ho hraje bez karet,“ dodal.

Vysvětlil, že Ukrajině hodně pomáhá zavedený systém ruských sil, kdy se velení neodporuje.

„Naším největším spojencem ve válce je ruská korupce a podstata jeho armády. Voják v poli informuje svého důstojníka: ,Není to dobré, ale držíme se.‘ Ten sděluje výš: ,Držíme se.‘ Odtamtud říkají: ,Jde to dobře.‘ Proto Putin neví, jak špatné to je.“

Pomohl Muskův starlink i NLAW

Velkou roli v dosavadní úspěšné obraně ale hrála i západní pomoc, a to jak technologická, tak vojenská.

„Chci říci jednu věc – satelity starlink Elona Muska změnily válku ve prospěch Ukrajiny. Rusko postupovalo svým (zavedeným) způsobem, vyhodit do povětří veškerá naše komunikační zařízení. To nyní nemůžou. Starlink funguje pod palbou kaťuší, pod dělostřeleckou palbou. A funguje dokonce i v Mariupolu.“

Pomohly i zahraniční protitankové systémy jak americké javeliny, tak britskošvédské NLAW.

„NLAW jsou nejlepší. Snadno se používají. Bez nich bychom nebyli schopni vyřadit tolik ruských tanků. Ukořistili jsme přes sto nepřátelských tanků. V ukrajinské armádě je takový vtip – víte, kdo je největším dodavatelem zbraní? Rusko.“

Tiktokoví Čečenci

Vysmívá se také nasazení čečenských vojáků.

„Čečenští vojáci? Cha cha. Říkáme jim tiktokoví vojáci. Pořád natáčejí. Našli jsme jednoho zraněného. Nepokusil se bojovat, ale udělat si selfíčko. Jejich prací je nejen bojovat, ale střílet ruské záklaďáky, kteří nechtějí bojovat. Je to sovětská taktika.”

Dima patří podle nášivky k aerorozvědce praporu Dnipro 1, která využívá drony k průzkumu. Jde o dobrovolnickou jednotku policejní Hlídkové služby.

I když se měl zapojit do obrany v březnu, z jeho vyjádření je jasné, že měl na starosti průzkumné lety dronů nad ruskými polními leženími ještě před ruskou invazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám