Hlavní obsah

Sikorski odpálil bombu: vojáci NATO už jsou na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski (61) se postaral o rozruch, když u příležitosti 25. výročí členství Polska v NATO v neděli prohlásil: „Vojáci zemí Aliance jsou už na Ukrajině.“

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski (první zprava) hovoří na ministerstvu zahraničí ve Washingtonu letos v únoru

Článek

„Vojáci NATO jsou již přítomni na Ukrajině. Chci poděkovat zemím, které toto riziko podstupují. Vědí, kdo jsou,“ řekl podle německého listu Bild šéf polské diplomacie s odkazem na komentáře francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (46) k možnému vyslání západních vojáků na Ukrajinu.

Není jasné, které vojáky má Sikorski přesně na mysli, podotkl Bild. Od začátku ruské invaze 24. února 2022 bojují v mezinárodní legii ukrajinských ozbrojených sil například lidé ze zemí NATO, přičemž mnozí z nich jsou bývalí vojáci.

Poděkování, které nyní Sikorski vyjádřil zúčastněným zemím, podle listu naznačuje, že pravidelné jednotky ze zemí NATO jsou už na místě.

Scholz prozradil britské tajemství

Otázka jednotek NATO na Ukrajině zůstává podle Bildu velmi kontroverzní a již několik týdnů je předmětem vášnivých debat – o jednotě v rámci vojenské aliance nemůže být řeč.

Německo svou nedbalostí vyzradilo Rusku britská vojenská tajemství

Evropa

Aby podpořil své NE vyzbrojení Ukrajiny německými raketami Taurus, německý kancléř Olaf Scholz (65) na konci února prohlásil, že nechce dodat žádné rakety německé výroby, protože by to vyžadovalo podporu německých jednotek na zemi. A pak vyhrkl: „To, čeho dosahují Britové a Francouzi, pokud jde o kontrolu cílů a doprovodnou kontrolu cílů, není v Německu možné.“

Britové se rozčílili, protože kancléř de facto veřejně prohlásil, že britští vojáci na Ukrajině pomáhají navádět řízené střely Storm Shadow na cíle.

Minulý čtvrtek však David Cameron (57), britský ministr zahraničí, který v Berlíně jednal s německou kolegyní Annalenou Baerbockovou (43) ujistil, že aféra nenarušila důvěru spojeneckých a přátelských zemí v Německu. „Nechci podporovat ruská tvrzení o rozdělených spojencích,“ odpověděl Cameron na otázku novinářů, zda je Berlín po úniku záznamu stále důvěryhodným partnerem.

CIA a specialisté, tvrdí tisk

Loni uniklé a v listě The New York Times (NYT) zveřejněné dokumenty potvrdily, že některé země NATO – včetně Spojených států, Británie a Francie – vyslaly na Ukrajinu malý počet speciálních sil a vojenských poradců v blíže nespecifikovaných rolích, které pravděpodobně souvisejí s logistickou podporou a výcvikem.

Americká CIA financovala a částečně vybavila rozsáhlou síť špionážních základen po celé Ukrajině, které mají Kyjevu pomoci sledovat pohyby ruských vojsk a vyhodnocovat kremelská vojenská aktiva, podotkl NYT.

Polský ministr zahraničí vyzval americký Kongres ke schválení pomoci Ukrajině

Svět

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám