Hlavní obsah

Polský ministr zahraničí vyzval americký Kongres ke schválení pomoci Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski vyzval na čtvrteční tiskové konferenci se svým britským protějškem Davidem Cameronem americký Kongres, aby schválil balík pomoci pro Ukrajinu, uvedla agentura Reuters. Návrh zákona o pomoci Ukrajině schválil americký Senát v úterý, narazit ale může ve Sněmovně reprezentantů ovládané republikány.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski se účastní setkání ministrů zahraničí v Bruselu

Článek

Odpor uchazeče o republikánskou nominaci do prezidentských voleb, bývalého prezidenta Donalda Trumpa k balíku pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan ve výši 95,34 miliardy dolarů (asi 2,2 bilionu Kč), který schválil Senát, může znamenat, že se nikdy nedostane na pořad hlasování ve Sněmovně reprezentantů, poznamenala agentura Reuters.

Balík zahrnuje především dalších přibližně 60 miliard dolarů na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny, která se dva roky brání ruské agresi. USA byly dosud jejím nejvýznamnějším podporovatelem, od začátku roku už ale americká vláda nemá na tento účel prostředky. Uvolnění nových financí by podle tisku navýšilo celkové americké investice do války na 170 miliard dolarů.

Británie a Polsko patří k nejvýznamnějším podporovatelům Ukrajiny v Evropě.

Zelenskyj míří do Francie a Německa, jednat by měl i s Pavlem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám