Hlavní obsah

Polský ministr zahraničí si umí představit vojáky NATO na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přítomnost vojáků NATO na Ukrajině není nemyslitelná, řekl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski na konferenci o Polsku jakožto členském státu Severoatlantické aliance. Na sociální síti X o tom informovalo polské ministerstvo zahraničí. Šéf polské diplomacie také uvedl, že vítá myšlenku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který nevyloučil možnost, že by na Ukrajinu byli vysláni cizí vojáci.

Foto: Omar Havana, ČTK/AP

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski na setkání ministrů zahraničí v Bruselu (únor 2024)

Článek

„Oceňuji iniciativu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, protože je o tom, že (ruský prezident Vladimir) Putin má strach, nikoli že my máme strach z Putina,“ sdělil podle ministerstva Sikorski.

Postoj Sikorského se liší od pozice polského premiéra Donalda Tuska, který myšlenku vyslání polských vojáků na Ukrajinu odmítl.

Debata o možnosti působení vojsk NATO na Ukrajině se rozhořela poté, co Macron na konferenci v Paříži na konci února v odpovědi na dotaz ohledně případného vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu řekl, že nic nelze vyloučit. Šéf francouzské diplomacie Stéphane Séjourné vzápětí upřesnil, že by Paříž své vojáky na Ukrajinu neposlala bojovat, nýbrž plnit jiné úkoly.

V podobném smyslu jako Macron se v reakci na jeho slova vyjádřila estonská premiérka Kaja Kallasová nebo litevský ministr obrany Arvydas Anušauskas. Myšlenku vyslání vojsk NATO už ale odmítly Německo, Itálie, Británie, USA nebo také Česká republika.

Český prezident Petr Pavel nicméně po úterním jednání s Macronem v Praze řekl, že souhlasí s hledáním nových forem pomoci Ukrajině včetně diskuse o možné přítomnosti v zemi. Zdůraznil přitom, že nemá na mysli bojové jednotky, ale asistenci.

Přítomnost vojáků na Ukrajině? Neomezujme se tam, kde nemusíme, řekl Pavel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám