Hlavní obsah

Separatisté na okupovaných územích zadrželi dalšího Američana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rukou separatistů ovládajících území na východě Ukrajiny skončil už třetí americký občan. Je jím ve Rwandě narozený 35letý Suedi Murekezi, veterán amerického letectva, který investoval do kryptoměn, uvedl list The Guardian. Byl obviněn, že se zapojil do protiruských protestů v Chersonu, což není potvrzené.

Foto: Social Media, Reuters

Demonstrací v Chersonu se prý Murekezi neúčastnil

Článek

„Máme extrémní obavy, je jasně v nebezpečí,“ uvedl pro list The Guardian jeho bratr Sele Murekezi. Než se jim 7. července ozval, měsíc o něm neslyšeli. Tehdy řekl, že je ve vězení v Doněcku, stejně jako Američané Alexander Drueke a Andy Tai Ngoc Huynh, kteří bojovali v řadách ukrajinských sil a padli do zajetí minulý měsíc. Podle rodiny se ale Murekezi do války nezapojil.

Murekezi řekl v telefonátu s bratrem, že byl lživě obviněn ze zapojení do proukrajinských protestů. „Užívají ho jako pěšáka ve své propagandě.“ dodal bratr.

Poté co v roce 2017 po osmi letech Murekezi odešel z amerického letectva, investoval do akcií a kryptoměn. Na Ukrajinu se odstěhoval, protože je tam méně přísná regulace bitcoinu. V roce 2020 se natrvalo usadil v Chersonu.

Známí Murekeziho si všimli, že zmizel 8. června, když viděli, že jeho auto už neparkuje před domem, kde bydlel. „Všichni jsme ho varovali, že jet autem je špatný nápad,“ řekl jeho známý z Chersonu Vladimir. Dodal, že jeho Dodge Challenger s americkou poznávací značkou přitahoval pozornost ruské policie.

O dva dny později se objevilo na sítích video, kde je vidět vystresovaný Murekezi v tmavé místnosti, jak mu nařizují, aby v ruštině opakoval heslo „Sláva ruské armádě”.

Reklama

Výběr článků

Načítám