Hlavní obsah

Rusové posilují ochranu mostů přes Dněpr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Kyjev

Ruské jednotky rozmístily okolo dvou mostů do Chersonu – poničeného silničního Antonivského a nedalekého poškozeného železničního – koutové odražeče. Upozornila na to ve čtvrtek britská rozvědka s tím, že zřejmě mají zabránit použití radary naváděných střel.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Poškozený Antonivský most

Článek

Podle britské rozvědky rozmístění koutových odražečů ukazuje, že Rusko si uvědomuje hrozbu přesnosti a většího dosahu západních zbraní.

Koutové odražeče oslepují radary se syntetickou aperturou, protože odrazy jsou tak silné, že v nich nelze dobře odhalit cílový objekt. Mohou být použity i k rušení naváděcích systémů některých řízených střel, zejména těch naváděných radarově.

Útok na muniční vlak zastavil dopravu z Krymu

Evropa

Antonivský most byl opakovaně zasažen raketami, zřejmě střelami vypálenými z raketometů HIMARS, které jsou naváděny inerciálně a pomocí GPS. GPS umožňuje zvýšit přesnost, protože koriguje nakumulované chyby samonaváděcího inerciálního systému, který používá gyroskopy a akcelerometry a výškoměry. Signál GPS ovšem lze celkem snadno rušit.

Tlak ukrajinských sil na Cherson ale pokračuje, v oblasti byly zničeny dva sklady munice, uvedl předseda parlamentního bezpečnostního výboru Oleksandr Zavitnevyč.

Jeden sklad byl v Čornobajivce, druhý v Beryslavu. V Čornobajivce bylo zasaženo i velitelské stanoviště 22. sboru pobřežních sil ruské baltické flotily, uvedlo ukrajinské velitelství Jih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám