Hlavní obsah

Rusové použili u Kyjeva bomby s bílým fosforem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko použilo v noci na středu poblíž Kyjeva bomby s bílým fosforem. Dopadly poblíž Irpině a Hostomelu. Informoval o tom deník Kyiv Independent s odkazem na irpiňského starostu Oleksandra Markušina.

Foto: Profimedia.cz

Bomby s bílým fosforem. Ilustrační foto

Článek

Použití fosforu v hustě obydlených civilních oblastech je podle mezinárodního práva zakázáno, ale podle Úmluvy o chemických zbraní není bílý fosfor považován za chemickou zbraň.

Bomba explodovala v noci v místech, o nichž během dne Ukrajinci prohlásili, že se jim podařilo obklíčit tam ruské jednotky. Jde o Irpiň, Buču a Hostomel.

Ukrajinci obklíčili ruské jednotky v Irpini, Buči a Hostomelu

Válka na Ukrajině

Bílý fosfor se vznítí při styku se vzduchem a způsobuje mimořádně těžké a špatně hojitelné popáleniny. Je také velmi obtížné jej uhasit. Ruská armáda tyto bomby použila už před několika dny poblíž města Popasna v luhanské oblasti.

Ruská média předtím šířila informaci, že jsou to právě ukrajinské jednotky, které fosforové bomby používají. Ukrajina ale žádné takové zbraně ve svém arzenálu nemá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám