Hlavní obsah

Ukrajinci zřejmě vyhráli bitvu o Charkov, míní analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkov

Ruská armáda se kvůli ukrajinské protiofenzívě rozhodla definitivně stáhnout z pozic okolo Charkova. Bitva o druhé největší město na Ukrajině je tak zřejmě u konce. V pravidelném reportu to napsal think-tank Institut pro studium války (ISW). Ukrajinský generální štáb píše, že novým cílem pro Rusko je kontrolovat Doněckou, Luhanskou a Chersonskou oblast a propojit je s Krymem.

Foto: Novinky

Článek

„Ruská armáda se pravděpodobně rozhodla plně stáhnout ze svých pozic v okolí města Charkov, neboť čelí ukrajinským protiútokům a má k dispozici jen omezené množství posil,” stojí ve zprávě, kterou ISW publikoval v pátek večer.

Ruské jednotky se v posledních dnech v podstatě nepokoušely protiútočícím ukrajinským silám vzdorovat.

Rusové posilují dělostřelectvo v Brjanské oblasti. Od Charkova se stahují

Evropa

„Zdá se tedy, že Ukrajina v bitvě u Charkova zvítězila. Ukrajinské síly zabránily ruským jednotkám obklíčit Charkov, natož se ho zmocnit, a poté je z okolí města vyhnaly, stejně jako to udělaly s ruskými jednotkami, které se pokoušely zmocnit Kyjeva,” píše institut.

Ruská vojska se pokusila postupovat od Izjumu směrem k Doněcku, ale nedosáhla významnějšího pokroku. „Hlavním ruským úsilím je nadále snaha obklíčit Severodoněck a Lysyčansk ze severu a z jihu,” soudí institut.

Ruští vojáci útočící z městečka Popasna na sever nijak zásadně za posledních 24 hodin nepokročili. Jednotkám, které se přesouvají ze severu, se zase nedaří dostat se přes řeku Severní Doněc a při pokusech utrpěly značné ztráty.

Snaží se udržet Záporoží

Generální štáb ukrajinských sil pak v sobotním hlášení informoval, že hlavním cílem ruských vojsk je plně získat kontrolu nad třemi ukrajinskými oblastmi: Doněckou, Luhanskou a Chersonskou.

Rusové tak evidentně chtějí utvořit pozemní koridor spojující tyto oblasti s anektovaným Krymem.

Cherson ukazuje, jak moc Rusové selhali, píší Britové

Válka na Ukrajině

V ruské Kurské a Brjanské oblasti, tedy na hranicích s Ukrajinou, začal prý agresor posilovat své pozice. „Na záporožském směru probíhají v zájmu udržení okupovaného území přípravná opatření na vybudování vícestupňové obrany ze strany okupantů,” píše generální štáb.

Co se týče zdevastovaného Mariupolu, kde v ocelárnách Azovstal přežívají poslední obránci, Ukrajina očekává zintenzivnění ruské ofenzívy. Evakuace civilistů by podle dostupných informací měla být hotová, na extrakci ukrajinských vojáků se ale zatím země nedohodly.

Reklama

Výběr článků

Načítám