Hlavní obsah

Rusko ukradlo ocel určenou do Evropy, uvedl ukrajinský Metinvest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko ukradlo z obsazených oceláren na Ukrajině ocel v ceně 600 milionů dolarů (cca 14 miliard korun), řekl ředitel největšího ukrajinského ocelářského podniku Metinvest Jurij Ryženkov. Podle něj byla část oceli určena pro vývoz do Británie i do kontinentální Evropy.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Poničené ocelárny Azovstal.

Článek

Ryženkov dodal, že z informací, které získala firma, a z veřejných zdrojů plyne, že ukradená ocel byla přepravena do Ruska a prodána na mezinárodních trzích nebo africkým a asijským zemím.

„Co dělají, je v zásadě rabování, nekradou jen naše produkty, ale taky produkty, které už patří evropským zákazníkům. V zásadě tedy neokrádají jen nás, ale okrádají taky Evropany,“ řekl Ryženkov BBC. Ti si už zaplatili tisíce tun oceli.

„Jednou budou Rusové čelit nejen mezinárodním soudům, ale také trestnímu stíhání. A my po nich půjdeme se všemi prostředky, co máme,“ dodal.

BBC požádala o komentář ruské ministerstvo obrany, ale to se nevyjádřilo.

Satelitní záběry potvrzují krádež ukrajinského obilí a pokles osetých ploch

Evropa

Expert na mezinárodní právo Marko Milanovich z univerzity v Redingu uvedl, že možností, jak stíhat tuto krádež, je několik, ale úspěch jistý není: „Ať Metinvest zvolí jakýkoliv způsob, je to velmi obtížný proces. I když je rabování naneštěstí v konfliktu docela běžné, souzení rabujícího státu a získání kompenzací je velmi vzácné.“

Dodal však, že takové odsouzení může představovat satisfakci a označení Ruska za zemi porušující zákony by bylo významné.

Metinvest vlastní mimo jiné ocelárny a železárny Azovstal v Mariupolu. Ryženkov dodal, že při útocích na Azovstal bylo zabito 300 zaměstnanců a 200 jejich příbuzných.

Azovstal spolu se sesterskou společností Iljič produkovaly 40 procent ukrajinské oceli.

Rusko také odváží z Ukrajiny uloupené zrno.

Reklama

Výběr článků

Načítám