Hlavní obsah

Rusko stahuje rezervy k dalšímu útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rusko přesouvá zálohy z celé země a shromažďuje je u hranic s Ukrajinou, varovala v sobotu britská vojenská rozvědka. Podle ní mají být využity v dalších ofenzivách, které Rusko chystá.

Foto: Profimedia.cz

Ruská voják v transportéru MT-LB

Článek

Podle britské rozvědky budou Rusové využívat velkou část nových motorizovaných pěších jednotek, dál obojživelné obrněné transportéry MT-LB, které byly dlouho uložené ve skladech.

Rusko je, stejně jako Ukrajina dosud používalo jen v pomocných transportních rolích, a ne přímo na frontě, protože vozidla z šedesátých let pro přepravu 11 vojáků mají slabé pancéřování i výzbroj.

Více tato obstarožní vozidla využívaly milice samozvaných lidových republik na Donbasu.

Foto: Profimedia.cz

Transportér MT-LB milice samozvané Luhanské lidové republiky u Kamyševachy

Pancéřová ochrana v nejsilnějším místě má 14 mm a vozidlo bylo vyzbrojené jen jedním kulometem PKT puškové ráže 7,62 mm, které nahradily kulomety ráže 12,7 mm NSV a Korn, u některých verzí 30 mm kanonem.

Dosud ruské prvosledové jednotky používaly bojová vozidla pěchoty BMP-2 s pancířem o síle až 33 mm a rychlopalným kanonem ráže 30 mm.

Na Ukrajině už Rusko nasadilo i tanky T-62 z téže doby, které ale využilo jen mobilní dělostřelectvo pálící ze zákopů.

Rusové vytahují ze skladů 60 roků staré tanky T-62

Evropa

Vytahování MT-LB ze skladů tak ukazuje, že Rusku docházejí modernější zbraně, i když ruský prezident Vladimir Putin 7. července tvrdil, že Rusko ještě na Ukrajině pomalu válčit ani nezačalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám