Hlavní obsah

Rusové vytahují ze skladů 60 roků staré tanky T-62

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Záporoží

Rusové vysílají na východ Ukrajiny tanky T-62 vyráběné v šedesátých letech 20. století. Informovala o tom jak rozvědka britské armády, tak vojenská správa Záporožské oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Tank T-62 vystavený na mezinárodním vojensko-technickém fóru u Moskvy v roce 2020

Článek

„Do Melitopolu dnes dorazil sled zastaralých tanků T-62, všechny byly po konzervaci zprovozněné,“ uvedla ve středu vojenská správa Záporožské oblasti, když informovala o posilování ruských jednotek v regionu.

„Uskupení nepřítele bylo dodatečně posíleno zformovaným tankovým praporem s tanky T-62,“ upřesnila správa informaci ve čtvrtek.

O nasazení tanků T-62 se zmínila i pravidelná zpráva britské vojenské rozvědky.

Rusové kontinuálně postupují, varují analytici

Evropa

„Rusko má zřejmě dál za úkol okupovat jih Ukrajiny. Přivezlo šedesát let staré tanky ze skladů do oblastí, za kterou odpovídá ruský jižní vojenský okruh.“

Rozvědka zmínila, že tyto tanky jsou staré a mají značné slabiny.

„Tanky T-62 budou zcela jasně ohrožované protitankovými zbraněmi a jejich přítomnost na bitevním poli zvýrazňuje, že se Rusku nedostává moderního k boji připraveného vybavení.“

Dosud nejstarším typem tanku nasazeným ve válce na Ukrajině byl T-64.

Foto: Profimedia.cz

Tank T-62 v kyjevském muzeu

Tanky T-62 představují přechodový typ, odvozený od tanků T-54 a T-55 z padesátých let. Bylo jasné, že kanon ráže 100 mm už nebude stačit, protože americké tanky M60 Patton a britské Centuriony měly kanon ráže 105 mm.

Sověti proto upravili tank T-55 pro kanon ráže 115 mm, který měl jako první hladký vývrt. Prodloužilo jeho trup a vybavili ho novou věží. Vyráběl se do počátku sedmdesátých let, protože výroba tanků druhé generace T-64 a T-72 začala v letech 1969, respektive 1971.

Velký pokrok však T-62 oproti T-55 nepředstavoval a armády dalších zemí Varšavské smlouvy si ho nepořídily, k čemuž přispívala i vysoká cena.

Vyvezeny byly do Iráku, Egypta a Sýrie a účastnily se jomkippurské války. Izrael se mnoha zmocnil a zařadil je do své výzbroje pod označením Tiran 6. Irák je s úspěchem nasadil v osmdesátých letech v prvních letech války s Íránem.

Sovětský svaz ho nasadil především ve válce v Afghánistánu. Tanky T-62 byly postupně modernizovány, hlavně dostávaly přídavná pancéřování a nový systém řízení palby Volna s laserovým dálkoměrem.

Některé byly vybavené systémem aktivní ochrany Drozd a dynamickým pancířem.

Reklama

Výběr článků

Načítám