Hlavní obsah

Rusko směřuje k definitivní porážce, překvapil bývalý čínský velvyslanec na Ukrajině

– Peking

Neobvykle kriticky se vyjádřil k ruské invazi bývalý čínský velvyslanec na Ukrajině Kao Jü-šeng. Rusko podle něj směřuje k definitivní porážce, ke které přispívají i neúspěchy ekonomické a vojenské politiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Informoval o tom hongkongský list Phoenix media.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněčtí tankisté u Mariupolu

Článek

„Válka každým dnem přináší Rusku velké náklady. Nejenže se Rusku nedaří na frontě, ale prohrává také ekonomický, diplomatický a propagační boj, což znamená, že je jen otázkou času, kdy bude Rusko definitivně poraženo,“ řekl Kao Jü-šeng, který byl velvyslancem na Ukrajině v letech 2005 až 2007.

Krátce po zveřejnění sice článek z webu zmizel, v archivu ale zůstal (v čínštině), a navíc ho stihla převzít zahraniční média.

Obklíčení Charkova se uvolnilo, Rusy od něj vytlačili

Evropa

Putinova touha ovládnout region bývalého Sovětského svazu vedla podle Kaa k tomu, že Rusko „opakovaně narušovalo cizí území a suverenitu“. „To je největší hrozbou pro mír, bezpečnost a stabilitu Eurasie,“ dodal.

Kaova slova by nebyla nikterak překvapivá, kdyby nezazněla z úst bývalého čínského diplomata.

Jeho popis je výjimečným odklonem od obvyklého postoje Číny, která svého blízkého diplomatického partnera nekritizuje.

Rusy u Kyjeva zastavila voda z přehrady

Evropa

Čína se v konfliktu snaží nestavit se na žádnou stranu, ale zvláštní vojenskou operaci, jak válku na Ukrajině Rusko nazývá, odmítá nazvat invazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám