Hlavní obsah

Rusko pálilo na Ukrajinu od Kaspického moře, obává se sestřelení letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Přes dvacet raket vypálilo Rusko v úterý večer na Ukrajinu, uvedla Ukrajinska pravda ve středu ráno s odvoláním na mluvčího ukrajinských vzdušných sil Jurije Ignata. Většina jich byla vypálena z Kaspického moře, část ze strategických bombardérů Tu-160 a Tu-95.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hasiči bojují s požárem po výbuchu v ukrajinském LvověVideo: Reuters

 
Článek

„Večer 3. května byl podniknut vzdušný útok na celou Ukrajinu. Ruské strategické bombardéry Tu-95 nebo Tu-160 provedly raketové útoky z kaspické oblasti. Vypustily asi 18 raket, které zasáhly infrastrukturu v Dněpropetrovské, Kirovohradské, Lvovské, Vinnycké, Kyjevské a v Zakarpatské oblasti. Z dalších raketových prostředků byly podniknuty útoky na Oděskou a Doněckou oblast,“ řekl Ignat.

Lvov je pod palbou, první raketa dopadla do Zakarpatské oblasti

Válka na Ukrajině

Mluvčí dodal, že vzdušné a pozemní síly sestřelily nejméně osm střel s plochou dráhou letu, počty se upřesňují. Podle něj jsou svědectví o sestřelení sedmi bezpilotních letadel a jedné letecké rakety.

Ignat zdůraznil, že tyto útoky podniká Rusko, protože se obává o své letouny a vrtulníky a raději s nimi nevlétává do vzdušného prostoru kontrolovaného ukrajinskými silami.

Rusko ztratilo nad Ukrajinou desítky letadel a vrtulníků. Podle specializovaného webu Oryx monitorujícího ztráty podle fotografií přišlo o 25 bojových letadel, jedno transportní a 39 vrtulníků. Také ztratilo nejméně 54 bezpilotních letadel. Ukrajina podle něj přišla o 17 bojových letadel, tři transportní, čtrnáct vrtulníků a 21 bezpilotních letadel.

Foto: NATO

Ruský průzkumný bombardér Tu-95 Bear u norského pobřeží

Mluvčí uvedl, že během úterý podniklo ukrajinské letectvo desítky útoků a bombardovalo a ostřelovalo uskupení nepřátelských vojsk i zásoby jejich munice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Po explozích, které otřásly ukrajinským městem, stoupá nad Lvovem dýmVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám