Hlavní obsah

Rusko navzdory smlouvě nedovolí inspekce jaderných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Rusko „dočasně“ odstoupilo od ujednání, která umožňují ruským a americkým inspektorům navzájem si kontrolovat jaderná zařízení v rámci smlouvy START 3 platné od roku 2010. Je to přitom poslední smlouva od jaderném odzbrojení, která ještě zůstává v platnosti, protože nový americký prezident Joe Biden se v roce 2021 domluvil s Moskvou na jejím prodloužení o pět let.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Na přehlídce na Rudém náměstí nechyběly balistické rakety JARS doprovázené terénními automobily Tigr-M.

Článek

Inspekce byly dočasně pozastaveny kvůli pandemii, ale ruské ministerstvo zahraničí v pondělí oznámilo, že informovalo americkou stranu přes diplomatické kanály, že je neobnoví.

Důvodem podle něj mají být sankce uvalené na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu. Ty neumožňují ruským občanům cestovat do USA a Spojené státy podle Moskvy ignorují realitu v podobě zrušení leteckých linek. To podle Ruska vytváří jednostrannou výhodou pro Američany, kteří do Ruska cestovat mohou. „Neexistují podobné překážky pro příjezd amerických inspektorů do Ruska,“ uvedlo ministerstvo, které tvrdí, že otázku nadneslo, ale nedočkalo se odpovědi.

Americké ministerstvo zahraničí se pro list The Guardian nevyjádřilo, jestli sankce vytvářejí nerovnost podmínek při inspekcích. Jeho mluvčí pouze uvedl: „Spojené státy jsou zavázány uplatňovat smlouvu START 3.“ Z jeho vyjádření ale plyne, že komunikace s Moskvou probíhala. „Rozhovory mezi stranami o uplatnění smlouvy jsou důvěrné,“ uvedl úřad.

V Paříži je sarmat za 200 sekund. Ruský poslanec by chtěl střílet na evropské metropole

Zahraniční

Smlouva omezuje počet jaderných hlavic i jejich nosičů, každá země může mít jen 1550 hlavic. Inspekce jsou důležité pro ověření jejího dodržování.

Rusové o svém jaderném arzenálu dál informují

Bývalý ředitel pro kontrolu zbraní v Obamově vládě John Wolfsthal upozornil: „V době, kdy jsou vztahy mezi USA a Ruskem napjaté, představuje obavu cokoli, co podkopává stabilitu a jadernou předvídatelnost. Nicméně s Ruskem pokračujeme ve výměně velkého množství informaci o jejich jaderném arzenálu.“

Bývalá náměstkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottelmoellerová potvrdila, že Rusové aktivně informují o svém arzenálu: „Zvýšili počet notifikací. To je zaznamenáníhodné.“

Uvedla, že příslušný odbor na ministerstvu dostal v jeden den květnu od Rusů dokonce 18 oznámení: „Takový počet notifikací za den jsem ještě nikdy neviděla, Zdá se, že Rusové, nebo alespoň velení ruských jaderných sil, měli zájem pokračovat v implementaci smlouvy kvůli vzájemné důvěře a předvídatelnosti.“

Jedna raketa a New York zmizí, smáli se ruští moderátoři

Válka na Ukrajině

„Neřekl bych, že je vše v otázce kontroly zbraní ztraceno,“ uvedl nezávislý analytik ruských jaderných sil Pavel Podvig. „Ale je to samozřejmě docela nešťastné rozhodnutí ze strany Ruska,“ dodal.

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v ruském veřejném mediálním prostoru často zaznívají hlasy o použití jaderných sil proti Západu včetně likvidace amerických měst raketami Sarmat.

Soumrak odzbrojovacích smluv

USA a Rusko uzavřely v minulosti řadu dohod o omezení zbrojení. V novém tisíciletí se ale spolupráce drolí. Nejprve USA jednostranně vypověděly smlouvu o omezení protiraketových systémů. V minulé dekádě Američané vypověděli smlouvu o likvidaci raket krátkého středního doletu INF, protože Rusové vyvíjeli zbraně, jež podle amerických názorů limity této smlouvy překračovaly. Rusko to popíralo a také od smlouvy odstoupilo.

Rusko a USA potvrdily konec smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu

Evropa

USA předloni vystoupily i ze smlouvy o otevřeném nebi umožňující kontrolovat ze vzduchu vojenská zařízení protivníka. Stěžovaly si, že Rusko kontroly blokuje. Pak od ní odstoupila i Moskva.

Reklama

Výběr článků

Načítám