Hlavní obsah

Kissinger navrhl Ukrajincům vzdát se území. Ještě že na vás nemáme čas, odpověděli mu

Kyjev/Davos
Aktualizováno

Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger by bez váhání Rusku obětoval nejen Ukrajinu, ale i Polsko nebo Litvu, uvedl v úterý hlavní ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak. Reagoval tím na Kissingerův proslov na Světovém ekonomickém fóru (WEF), ve kterém naznačil, že by se měla Ukrajina při jednáních vzdát části svého území.

Foto: Profimedia.cz

Henry Kissinger

Článek

„Vyjednávání musí začít v příštích dvou měsících, jinak nastanou dramatické změny a vytvoří se napětí, které nebude snadné překonat,“ řekl Kissinger v sále, ve kterém seděli i zástupci ukrajinské delegace.

„Ideální by bylo, kdyby se dělící čára vrátila ke statu quo ante (původnímu stavu před válkou, tedy k 24. únoru – pozn. red). Pokračovat s válkou i za tento bod by už nebylo o svobodě Ukrajiny, ale o nové válce proti Rusku,“ pokračoval.

Kdo je údajný Putinův náhradník? Proválečný jestřáb roztáčí kolovrátek nejtužší propagandy

Evropa

Z jeho vyjádření se dá usoudit, že by Ukrajincům navrhoval, aby se vzdali poloostrova Krym, který Rusové anektovali v roce 2014, a zřejmě také Doněcké a Luhanské oblasti, kde vznikly separatistické republiky uznané jen Moskvou.

Jednání mezi Ukrajinou a Ruskem jsou na bodě mrazu od chvíle, kdy se Kyjev dozvěděl o zvěrstvech páchaných v Buči, Borodjance a v dalších městech.

Někdejší šéf americké diplomacie za vlád republikánů Geralda Forda a Richarda Nixona rovněž uvedl, že Rusko je nepostradatelnou částí Evropy, která pomáhá vyvažovat mocenské struktury. Ponižující porážka Ruska může vést k širší destabilizaci, varoval autor slavné knihy Uspořádání světa.

Navalnyj u soudu: Nebojím se vás. Ani toho starého chlapa v bunkru

Válka na Ukrajině

Panikáře z Davosu neposloucháme, vzkázal Podoljak

Ukrajinští činitelé takovou podmínku míru odmítají a požadují navrácení všech území zpátky Ukrajině. Prezident Volodymyr Zelenskyj, který v pondělí rovněž vystoupil na WEF, dříve uvedl, že jeho země přijme jen úplné stažení ruských vojsk a to, že se Moskva vzdá nároku na všechna ukrajinská území.

„Tak jednoduše, jak Kissinger navrhuje odevzdat kus Ukrajiny, aby zastavil válku, tak by dovolil postoupit Polsko a Litvu,“ upozornil na Twitteru Podoljak.

„Je dobře, že Ukrajinci v zákopech nemají čas ‚panikářům z Davosu‘ naslouchat. Mají trochu moc práce s obranou svobody a demokracie,“ dodal vyjednavač.

Ukrajinci také upozornili, že Kissinger se v roce 2016, tedy dva roky po okupaci Krymu, stal členem ruské Akademie věd.

Na Ukrajině záměrně zpomalujeme, bereme ohled na civilisty, řekl po všech zvěrstvech Šojgu

Evropa

S odevzdáním území nesouhlasí ani běžní Ukrajinci, vyplývá z nově zveřejněného průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu (KIIS). Převážná většina (82 procent) Ukrajinců podle něj odmítá, aby Ukrajina postoupila Rusku jakoukoliv část území ve snaze dosáhnout co nejrychleji míru, a to i za cenu ohrožení nezávislosti a dlouhého konfliktu. Opačný názor, tedy že by Moskva měla výměnou za mír a nezávislost získat některé z ukrajinských území, zastává deset procent oslovených.

Reklama

Výběr článků

Načítám