Hlavní obsah

Ruská armáda využívá Vagnerovy žoldnéře jako normální jednotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ruské velení zařazuje žoldnéře z Vagnerovy skupiny na jednotlivé úseky fronty jako běžné jednotky. Podle britské vojenské rozvědky to podkopává snahu Kremlu popírat vazby mezi ruským státem a soukromou Vagnerovou armádou.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci ze soukromé Vagnerovy armády na Ukrajině.

Článek

„Od března ruská soukromá vojenská Vagnerova skupina operovala na východě Ukrajiny ve spolupráci s ruskou armádou,“ napsala na Twitteru britská vojenská rozvědka.

„Vagnerovcům byla zřejmě přidělována odpovědnost za určité úseky frontové linie v podobném duchu jako normálním armádním jednotkám,“ pokračovala rozvědka.

„To je významná změna od předchozího využívání skupiny, kdy plnila mise odděleně od rozsáhlé pravidelné vojenské činnosti ruské armády,“ dodala armáda.

To ale není pravda, protože v Sýrii byli vagnerovci nasazeni při dobývání Palmyry, což ale nebylo tak viditelné.

„Nová úroveň integrace dále podkopává dlouhodobě politiku ruských úřadů popírat vazby mezi touto soukromou armádou a ruským státem,“ napsala rozvědka.

„Role vagnerovců se zřejmě změnila, protože ruské ministerstvo obrany má velký nedostatek bojové pěchoty,“ uvedla rozvědka, proč k tomu došlo.

Domnívá se však, že síly vagnerovců byly dostatečné ke změně průběhu války.

Reklama

Výběr článků

Načítám