Hlavní obsah

Zelenskyj žádá o schůzku s Putinem, Kreml ho posílá na Donbas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

O Donbasu se bavte s Donbasem, vzkázal Kreml ústy svého mluvčího ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Ten opětovně požádal o schůzku s ruským protějškem Vladimirem Putinem a postěžoval si, že Moskva na něj nereaguje. Současně označil za velkou provokaci ostřelování východoukrajinského města Stanycja Luhanskaja z pozic proruských separatistů, kteří podle ukrajinské armády poškodili dětskou školku.

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostřed) během vojenského cvičení u města Rivne na severu Ukrajiny ve středu 16. února 2022

Článek

„Jakmile Rusko veřejně prohlásí, že je ochotno jednat o snížení napětí, o bilaterálních vztazích, pokaždé následně posíláme do Ruska žádost o schůzku. Ale kromě prohlášení pro veřejnost ve skutečnosti nejsou ochotni s námi jednat, nechtějí to,” řekl Zelenskyj.

Minometná palba na Donbasu, stahování Rusů se zatím nepotvrdilo

Evropa

Ukrajinský prezident dodal, že je připraven jednat na bázi jakéhokoli formátu.

A co vlastně chtějí řešit? ptá se Kreml

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov potvrdil, že Kyjev opakovaně navrhoval schůzku hlav obou států, ale ani jednou nevysvětlil ruské straně, co chce řešit. „Kyjev ani jednou neodpověděl na jednoduchou otázku: proč, za jakým účelem,” cituje Peskova list Ukrajinska pravda.

Rusko se odmítá bavit s Ukrajinou o Donbasu a radí tamní vládě, aby si otázku Donbasu vyřešila s těmi, kdo tam žijí.

Šéf estonské rozvědky: Rusko plánuje omezený útok na Ukrajinu, povzbudí jeho apetit

Evropa

„Poslyšte, jděte se o Donbasu bavit s Donbasem,” řekl Peskov.

Moskva označuje boje na Donbasu za občanskou válku na Ukrajině a dlouhodobě se snaží přimět prozápadní vládu v Kyjevě k jednání se separatisty. Zelenskyj zase odmítá jednat s „loutkami Moskvy” a chce mluvit přímo s Putinem.

Reklama

Výběr článků

Načítám