Hlavní obsah

Ukrajinská armáda osvobodila celou Charkovskou oblast

Ukrajina během úterý upevnila kontrolu nad Charkovskou oblastí, kterou celou osvobodila, když její vojáci vstoupili do Vovčansku – 20 kilometrů od hranic s Ruskem –, uvedl list The Guardian. Podle Institutu pro studium války (ISW) překročili řeku Oskil a útočí na jejím východním břehu.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Ukrajinští tankisté u Bachmutu

Článek

Ukrajinští vojáci vstoupili do Vovčansku v úterý. Ukrajinská pohraniční stráž už zveřejnila záběry svých vojáků ve městě. Ruské jednotky je opustily ve spěchu v neděli.

Vojenský správce ukrajinské Luhanské oblasti Serhij Hajdaj dodal, že místní partyzáni vztyčili ukrajinskou vlajku i nad Kreminnou, jež byla „zcela prázdná“.

Postup pokračuje

Ruské prapory se stáhly do Ruska nebo na východní břeh řeky Oskil, kterou označily za novou obrannou linii. ISW uvedl, že ukrajinské síly pokračují nejen v upevňování nedávných územních zisků v Charkovské oblasti.

U města Borova vzdáleném 30 kilometrů severovýchodně od Izjumu u hranice Charkovské a Luhanské oblasti přebrodili vojáci řeku Oskil a ohrožují ruské pozice na jejím levém břehu.

Foto: Novinky

Vývoj ukrajinské ofenzivy na severu země

Institut se při tom odvolává na informace ruských vojenských analytiků zveřejněné na sociálních sítích.

„Ruské jednotky pravděpodobně nebudou dostatečně silné, aby zabránily dalšímu ukrajinskému postupu podél celé řeky Oskil, protože se nezdá, že by jim přicházely posily,“ napsal ISW.

„Ukrajinské jednotky budou patrně schopny využít této slabiny k obnovení protiofenzivy přes řeku Oskil, pokud se k ní rozhodnou,“ dodal institut.

Ukrajinci dobyli zpět 6000 km čtverečních

Evropa

I když Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl už v pondělí, že se během ofenzivy podařilo na jihu země a v Charkovské oblasti osvobodit 6000 kilometrů čtverečních, nejmenovaný západní představitel sdělil listu Guardian, že je ještě příliš brzo říci, že jde o „bod obratu“.

Snižoval význam dobytí Izjumu, který měl být bází pro útok na Kramatorsk ze severozápadu, i Kupjansku, přes nějž proudily zásoby a munice.

Nejasná situace na části fronty

Na síti Telegram se na účtu wargonzo objevily dokonce informace, že se Ukrajincům ještě nepodařilo plně ovládnout Kupjansk, protože se ruští vojáci drží u nádraží na východním břehu řeky Oskil, i když jim chybí dost techniky a pěchoty.

Účet dodal, že skupina ukrajinských vojáků ve Vovčansku je malá. Může to ale souviset s tím, že se Ukrajinci soustředí na dobytí hranice mezi Charkovskou a Luhanskou oblastí s městy Lyman, Svjatohirsk a Lysyčansk, u kterého už Ukrajinci vstoupili do Bilohorivky.

Na západním břehu řeky Oskil jsou ale patrné obrovské škody; město Izjum, kde byla soustředěna ruská vojska, je skoro celé zničené.

Reklama

Výběr článků

Načítám