Hlavní obsah

Putin: Až pocítí výhody Ruska, budou pro nás lidé na anektovaných územích oporou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Ruskem anektovaných ukrajinských území musí podle prezidenta Vladimira Putina teprve pocítit výhody života v Ruské federaci a dorůst do ruské reality, aby v nich stát získal oporu. Putin to ve čtvrtek prohlásil na setkání s mladými vědci, informovala agentura TASS.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Je naším úkolem integrovat nové regiony Ruska do vědeckého prostředí, do vzdělávacího prostředí. Je jasné, že tam především lidé, kteří přišli, kteří hlasovali (pro připojení k Rusku pozn. red.), potřebují, jak se říká, dorůst do ruské reality, a Rusko v nich potřebuje získat oporu,“ řekl Putin podle TASSu účastníkům 2. ročníku kongresu mladých vědců Ruska.

Tuto oporu Rusko v anektovaných regionech podle Putina nezíská pouze řešením vojensko-politických otázek. Je prý potřeba, aby místní „pocítili výhody života v Ruské federaci“.

Láká na dětské preventivní prohlídky

Putin mladým vědcům řekl, že ho jeden z vůdců nových regionů informoval o rodinách s dětmi, které stály ve frontě na lékařskou prohlídku. „Takové preventivní prohlídky na těchto územích pravděpodobně nikdy nebyly,“ řekl ruský prezident. Se vší složitostí a tragičností událostí, které se odehrávají, je to podle něj pozitivní okamžik.

Moskva v září na základě pseudoreferend, která mezinárodní společenství neuznává, anektovala části ukrajinského území na Donbasu a v Chersonské a Záporožské oblasti na jihu země, nemá je ale plně pod kontrolou. Už od roku 2014 okupuje poloostrov Krym, který, rovněž na základě zpochybňovaného referenda, anektovala.

Putin na Rudém náměstí provolával vítězství. Dav křičel: Hurá!

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám