Hlavní obsah

Putin a Lukašenko se telefonicky domluvili na schůzce v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk/Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko se dohodli, že se někdy v příštích týdnech setkají v Moskvě, uvedla agentura Reuters s odvoláním na oznámení Kremlu.

Foto: Tatyana Zenkovich, ČTK/AP

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin se sejdou v Moskvě

Článek

Putin se s Lukašenkem dohodl na schůzce telefonicky a popřál mu k jeho narozeninám. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že na přesném termínu se státníci nedohodli. „Oba prezidenti potvrdili vzájemnou dispozici k dalšímu posílení rusko-běloruského spojenectví a rozšíření výhodné spolupráce ve všech oblastech,” řekl Peskov pro RIA Novosti.

Proti Lukašenkovi protestovaly tisíce lidí, policie tentokrát zkrotla

Zahraniční

Lukašenko se s Putinem od vypuknutí již třítýdenních nepokojů, které vyvolal výsledek prezidentských voleb, ještě nesetkal. Z voleb oficiálně jako vítěz vyšel Lukašenko. Běloruská opozice ale volby neuznává, podle ní byly zfalšované. Rusko jako jeden z mála států výsledek uznalo.

Putin již dříve v rozhovoru s novinářem Sergejem Brilevem zdůraznil, že Spojené státy a další evropské země vyvíjejí na Minsk tlak. Dodal, že Rusko je připraveno plnit své závazky, vychází ale z předpokladu, že se situace v Bělorusku bude vyvíjet pokojně.

Putin slíbil Lukašenkovi vojenskou pomoc

Evropa

Ruský prezident Vladimir Putin nechal vytvořit policejní zálohy, o což jej Lukašenko sám požádal. Tyto síly by byly nasazeny v sousední zemi, pokud by se tam situace vymkla kontrole. Takový okamžik ale zatím nenastal, řekl Putin v rozhovoru pro televizní stanici Rossija 1.

Moskvu a Minsk pojí od roku 1999 svatové soustátí. Bělorusko-ruské vztahy však v posledních letech nebyly bezproblémové. Minsk bývá považován za nejbližšího, i když občas svárlivého zištného spojence Moskvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám