Hlavní obsah

Putin slíbil Lukašenkovi vojenskou pomoc

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Minsk
Aktualizováno

Běloruský prezident Alexander Lukašenko v neděli znovu po telefonu hovořil o napjaté situaci v Bělorusku se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Rusko je připraveno Bělorusku pomoci na základě smlouvy o vojenské spolupráci, řekl podle ruské tiskové agentury TASS ruský prezident.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Ruská strana potvrdila, že je připravena poskytnout nutnou podporu při řešení vzniklých problémů na základě Smlouvy o vytvoření Svazového státu a - v případě nutnosti - také v rámci Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti," uvedlo podle agentury TASS tiskové oddělení Kremlu.

Rusko a Bělorusko váže smlouva o vojenské spolupráci v rámci smlouvy o Svazovém státu Ruska a Běloruska, kterou obě země uzavřely před 20 lety.

Lukašenko po telefonu s Putinem hovořil o možnosti využití smluvní podpory už v sobotu a nechal se slyšet, že ji ruský prezident přislíbil, bude-li to potřeba.

NATO se šikuje u našich hranic, tvrdí Lukašenko

V neděli pak státníci podle TASSu mluvili také o pomoci na bázi Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), která zahrnuje sedm zemí bývalého Sovětského svazu. Putin i Lukašenko se shodli, že v regionu působí vnější hrozby. Podle České televize Lukašenko tvrdí, že NATO posiluje vojenskou přítomnost u běloruské hranice a tanky i letadla už jsou 15 minut od ní.

NATO tato slova odmítlo.

Putin slíbil, že pomůže Bělorusku zajistit bezpečnost, tvrdí Lukašenko

Evropa

Situace v Bělorusku je napjatá od minulé neděle, kdy byly vyhlášeny výsledky prezidentských voleb. Podle volební komise se ziskem více než 80 procent hlasů po šesté za sebou zvítězil prezident Alexandr Lukašenko.

Výsledky voleb ale odmítla uznat opozice v čele s poraženou prezidentskou kandidátkou Svjatlanou Cichanouskou. Ta požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. Neférovost proběhlých voleb konstatovali také zahraniční politici včetně špiček Evropské unie a českého premiéra Andreje Babiše.

Babiš: Volby v Bělorusku se musí opakovat

Domácí

V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a na 7000 bylo zatčeno. Vedení země slíbilo, že zadržené propustí na svobodu. Část byla v pátek v časných ranních hodinách propuštěna.

Nové volby nebudou

Možnost, že by se mohly volby opakovat, Lukašenko odmítl. Na setkání se svými příznivci v Minsku v neděli prohlásil, že se nehodlá řídit příkazy z ciziny.

K uspořádání nových voleb vyzvali v sobotu Minsk premiéři Estonska, Lotyšska a Litvy, připomněla ČTK. Už dříve podobnou výzvu Bělorusku adresovalo také Polsko a Ukrajina.

Reklama

Výběr článků

Načítám